Η δημογραφική βόμβα!

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα λόγω του χρέους της. Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού μειώνεται με ταυτόχρονη αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Τι σημαίνει αυτό;

Πολύ απλά, διατηρώντας τα όρια συνταξιοδότησης χαμηλά ή αυξάνωντάς τα με βραδύτερο ρυθμό από τον ρυθμό μείωσης του ενεργού πληθυσμού οδηγούμαστε σε μια ασφαλιστική βόμβα η οποία θα οδηγήσει σε κατάρρευση ολόκληρο το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας! Το πρόβλημα που έχουν σήμερα τα Ταμεία της χώρας οφείλεται σε αυτό ακριβώς και η διστακτικότητα μεταρρυθμίσεων την προηγούμενη δεκαετία συνδυαζόμενη με την σθεναρή αντίσταση των συνδικάτων έχει φέρει το σύστημα στα όριά του. Η μείωση του λόγου των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους είναι τραγική.

Όμως πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρώπη που βλέπει τον πληθυσμό της να γερνάει αργά και σταθερά. Το διάγραμμα που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό.
Σε αυτό αναπαρίστανται ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού (κατακόρυφος άξονας) συναρτήσει του προσδόκιμου ζωής (οριζόντιος άξονας). Οι φούσκες αντιστοιχούν σε διάφορες περιοχές της Γης και όσο πιο μεγάλες είναι τόσο πιο μεγάλος είναι ο πληθυσμός στον οποίο αναφέρονται. Η λεζάντα στα δεξιά δείχνει που αντιστοιχεί το κάθε χρώμα. Μετακινώντας το ποντήκι πάνω στο γράφημα εμφανίζονται οι ακριβείς τιμές.

Το χαρακτηριστικό του διαγράμματος αυτού είναι ότι όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής τόσο μειώνεται ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού. Συνεπώς οι χώρες του Τρίτου Κόσμου με μικρό προσδόκιμο έχουν και τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού τους.

Το γεγονός αυτό συνδυαζόμενο με την άνιση κατανομή των πόρων δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα στις γεωπολιτικές ισορροπίες. Είναι πολύ πιθανό οι λαοί των χωρών αυτών να απαιτήσουν μερίδιο ευημερίας των Ευρωπαίων ή των Αμερικάνων. Να σημειώσω ότι αν όλοι ζούσαν όπως οι Αμερικάνοι θα χρειαζόμασταν 5 πλανήτες σε πόρους και 3 αν ζούσαν όπως οι Ευρωπαίοι!

Σχόλια

  1. Γιατί βλέπετε μόνο την κορυφή του παγόβουνου;
    Σίγουρα η επιδείνωση των στοιχείων του ασφαλιστικού είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά πιο μεγάλο ακόμα είναι το πρόβλημα του αφελληνισμού της χώρας. Σε 10-15 χρόνια, θα αποτελούμε τη μεγαλύτερη μειονότητα στη χώρα!
    Αν δεν συνειδητοποιήσουν αυτό οι ¨αρμόδοι", που ουσιαστικά είναι αναρμόδιοι και παιχνιδάκι στα χέρια της τρόικας, πάμε χαμένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η υπογεννετικότητα συνδέεται με τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού και συνεπώς και με την ανησυχία σας περί αφελληνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου