Το μνημόνιο απέτυχε στο 25% των ανέργων!

"Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 100η θέση από τις 183 στον δείκτη Διευκόλυνσης της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πως γίνεται η Ρουάντα, η Υεμένη και το Βιετνάμ να έχουν πιο ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον; Η αλήθεια είναι ότι η αναδιάρθρωση του σκληρωτικού καθεστώτος της εργασίας εργασίας έχει καθυστερήσει υπερβολικά. Μετά την είσοδο στην ΕΖ πριν  από περισσότερο από μια δεκαετία λίγα έχουν γίνει παρόλες τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν. Το να διευκολύνεις τις εταιρίες να προσλάβουν και να απολύσουν εργαζόμενους και να καταστήσεις την εργασία πιο κερδοφόρα από τα επιδόματα ανεργίας καθιστά την οικονομική ανάπτυξη πιο εύκολη και ανθεκτική στις κρίσεις.
Δείτε ποιο είναι το πρόβλημα. Το να βασίζεσαι στην εσωτερική υποτίμηση (δηλ. στους χαμηλότερους μισθούς) είναι ανεπαρκές. Παρόλο που προωθεί την πρόσβαση των εργαζομένων σε θέσεις εργασίας εντούτοις συμβάλει ελάχιστα στην βιωσιμότητα αυτών των θέσεων. Σίγουρα η Ελλάδα δεν έχει πολλά περιθώρια για αποκλίσεις από την δικιά της Νέα Συμφωνία (New Deal). Ωστόσο ποιοι είναι οι στόχοι της ενεργούς πολιτική εργασίας για την επαγγελματική κατάρτιση και τα επιδόματα εργασίας; Το όριο συνταξιοδότησης ανέβηκε στα 67 έτη. Γιατί δεν υπήρξαν πολιτικές που να στοχεύουν στις ηλικίες μεταξύ 55 και 64 εν μέσω της αποσύνθεσης του Δημόσιου Τομέα; Στην Γερμανία η εργασία σε αυτή την ηλικιακή ζώνη έχει εκτοξευτεί. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σταδιακά ένα παρόμοιο ζήτημα. Ενώ η αγορά εργασίας μετά το 2008 έχει καταρρεύσει δεν έχει ληφθει καμία μέριμνα για την χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων στις 500 σελίδες του Μνημονίου.
Ενδογενές σε αυτή την αποσύνδεση της πολιτικής είναι και ή απώλεια της οικονομικής κυριαρχίας της Ελλάδας και η εξάρτησή της από το ΔΝΤ του οποίου η πρώτη προτεραιότητα είναι η δημοσιονομική σταθερότητα, όχι οι θέσεις εργασίας. Το πράγμα είναι ακόμη πιο άσχημο δεδομένου του ότι ο Δημόσιος Τομέας έχει να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του εξορθολογισμού του."

Το παραπάνω είναι απόσπασμα από το άρθρο: Greece’s IMF Pact Failed the 25%

Σχόλια