Στο βωμό του κέρδους


Η απλή λογική λέει πως όταν υπάρχει ένα χρέος όπως στην περίπτωση του Ελληνικού που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, ο μοναδικός τρόπος για να γίνει βιώσιμο είναι να μειωθεί. Με την κοινή ορολογία να κουρευτεί! Μια ακόμα βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν να ελαττωθούν τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα. Γιατί λοιπόν αυτό δεν γίνεται τίποτα από όλα αυτά;
Τα πράγματα είναι απλά. Ο δανεισμός είναι προς το συμφέρον μόνο του δανειστή και προφανώς οι δανειστές μας δεν θέλουν να χάσουν τα υπερκέρδη τους. Μιλάμε για κανονικό πόλεμο συμφερόντων όπου η Ελλάδα απλά περιμένει στη γωνία τις αποφάσεις. Έτσι οι Ευρωπαίοι αρνούνται στο ΔΝΤ το νέο κούρεμα που αυτή τη φορά θα σημάνει μείωση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών, ενώ και το ΔΝΤ αρνείται να μειώσει τα επιτόκια στα ποσά που έχει ήδη δανείσει στην Ελλάδα.
Τότε λοιπόν γιατί δεν πιέζουν την Ελλάδα για μια έξοδο από το ευρώ; Γιατί οι απώλειες τους θα ήταν διπλές. Απ' τη μια η επέκταση της κρίσης και απ' την άλλη η απώλεια των κερδών του δανεισμού.
Μόνο κέρδος της Ελλάδας η αποφυγή όλων εκείνων που θα σημάνει μια κανονική χρεοκοπία που κανείς δεν θέλει να ζήσει.
Αυτή είναι η λογική των δανειστών μας, μας θέλουν εντός για να αποφύγουν τα χειρότερα για άλλους και να συνεχίσουμε να πληρώνουμε, γνωρίζοντας ότι εμείς δεν θέλουμε τη χρεοκοπία.
Το κέρδος βλέπετε...
Έτσι ένα απ' τα σενάρια που “παίζουν” είναι η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής με περίοδο χάριτος για ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο η χώρα είτε δεν θα πληρώνει τίποτα, είτε μόνο τόκους.
Αυτό το σενάριο ακόμη και με μείωση των επιτοκίων σε κάποια ποσά ένα πράγμα σημαίνει.
Περισσότερα χρήματα για δάνεια απ' την Ελλάδα.
Ένα άλλο σενάριο είναι η επαναγορά ελληνικού χρέους είτε με επιπλέον νέο δάνειο από το ESM και με την συμμετοχή ιδιωτικών τραπεζών, είτε με μέρος του υπάρχοντος δανείου.
Και πάλι όλα οδηγούν όμως σε επιπλέον δανεισμό τη στιγμή μάλιστα που ακόμη και οι φωστήρες της τρόικας βλέπουν ότι το πρόγραμμα δεν φέρνει τα αναμενόμενα και εκτοξεύουν το χρέος στο 189% του ΑΕΠ το 2013 και στο 192% του ΑΕΠ το 2014!
Συμπέρασμα; Χρεοκοπία του Ελληνικού λαού εντός του ευρώ και εξαθλίωση του στο βωμό του κέρδους των δανειστών μας και εν μέρει εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Σχόλια