Γαλλία: Η φούσκα που έχει γίνει μπαλόνι!

Μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων στις ΗΠΑ το 2007 ακολούθησε μπαράζ κατασχέσεων και η αγορά των ακινήτων βούλιαξε σημειώνοντας συνεχή πτώση για 5 συναπτά έτη και μόλις φέτος δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Η φούσκα όμως δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ αλλά και πολλές χώρες της Ευρώπης όπου η πεποίθηση του ασφαλούς οικονομικού καταφυγίου τις διόγκωσε ακόμη περισσότερο.Είναι γνωστή η ισπανική φούσκα η οποία πλέον έχει σκάσει. Αυτή που δεν έχει σκάσει όμως ακόμη και είναι επικίνδυνα μεγάλη και διογκωμένη είναι αυτή της Γαλλίας. Η γαλλική αγορά κατοικίας έχει την τιμή να βρίσκεται στην εξέχουσα θέση της πιο υπερτιμημένης στην Ευρώπη και της τρίτης πιο υπερτιμημένης στον κόσμο πίσω από το Hong Kong και την Αυστραλία, χώρες οι οποίες έχουν τις δικές τους φουσκίτσες. Από το 2000 μέχρι το 2008 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 120% και μετά από μία πτώση 5,6% το 2009 συνέχισαν την ανοδική τους πορεία. Σημειώνεται ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα το αντιμετωπίζει το Παρίσι!

Στα γραφήματα παραπάνω απεικονίζονται οι λόγοι τιμής ακινήτων προς εισόδημα και τιμής ακινήτων προς ενοίκιο για το 2011 κανονικοποιημένα στον ιστορικό μέσο 100. Ισπανία, Καναδάς, Αυστραλία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία βρίσκονται αρκετά πάνω από τον μέσο καταδεικνύοντας υπερθεμασμένες αγορές ακινήτων, κοινώς φούσκες. Αντιθέτως η Γερμανία βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο γεγονός που υποδηλώνει την ευρωστία της γερμανικής αγοράς.

Σύμφωνα με οικονομικό μοντέλο καθορισμού των τιμών των ακινήτων που χρησιμοποιείται στο World Economic Outlook οι τιμές στην γαλλική αγορά ετοιμάζονται για βουτιά ενώ στην γερμανική, την ιαπωνική και την Γερμανική για άνοδο. Όσο και αν φαίνεται περίεργο οι τιμές στην ελληνική αγορά έχουν ακόμη δρόμο προς τα κάτω ενώ στην ισπανική φαίνεται να είναι σχεδόν στο τέρμα της διόρθωσης. Τα δεδομένα αυτά απεικονίζονται στο προηγούμενο διάγραμμα όπου οι μπλε κύκλοι αναπαριστούν τις τρέχουσες τιμές ενώ οι κόκκινες ράβδοι τις προβλεπόμενες από το μοντέλο.

Πηγές για το άρθρο αυτό: The World's Housing Bubble, Global Housing Monitor, Reuters

Σχόλια