Αιτιολογημένη η καταδικαστική απόφαση για τον σεισμό στην L' Aquila;

Πριν από λίγες μέρες η σοκαριστική είδηση ότι καταδικάστηκαν σεισμολόγοι στην Ιταλία επειδή δεν προέβλεψαν τον σεισμό που ισοπέδωσε την L' Aquila έκανε τον γύρω του κόσμου. Και όμως η απόφαση ήταν απόλυτα τεκμηριωμένη και δεν επεβλήθη επειδή οι επιστήμονες δεν προέβλεψαν την χρονική στιγμή εκδήλωσης του σεισμού. Ας δούμε όμως τι ακριβώς συνέβη:

Στις 31 Μαρτίου του 2009, 6 μέρες πριν τον σεισμό οι εν λόγω σεισμολόγοι έγραψαν:

"η επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επειδή δεν υπάρχει συνεχής απελευθέρωση ενέργειας. Η κατάσταση είναι ευνοϊκή και το φαινόμενο συνιστά μέρος νορμάλ δραστηριότητας".

Αυτή ακριβώς η δήλωση συνιστά πράξη παραπληροφόρησης! Πρόκειται για κακή πρακτική της επιστήμης! Δεν μπορεί ένας σοβαρός επιστήμονας να "διαβεβαιώνει" ότι δεν υπάρχει κίνδυνος την στιγμή που δεν γνωρίζει πόση ενέργεια απελευθερώθηκε. Το αν ήταν συνεχής ή όχι η απελευθέρωση της ενέργειας δεν έχει καμία μα καμία σημασία αφού είναι γνωστό ότι οι σεισμοί δεν εκδηλώνονται με συνεχή τρόπο αλλά προηγούνται προσεισμοί σε σποραδικά μεταξύ τους χρονικά διαστήματα.

Επομένως η τοποθέτηση ενάντια στην απόφαση με το αιτιολογικό ότι οι σεισμολόγοι δεν μπορούσαν να γνωρίζουν την ακριβή χρονική στιγμή εκδήλωσης του σεισμού είναι λανθασμένη. Οι σεισμολόγοι δεν καταδικάστηκαν επειδή δεν προέβλεψαν την στιγμή εκδήλωσης του σεισμού αλλά επειδή διαβεβαίωσαν ότι δεν θα συμβεί σεισμός πέρα κάθε αμφιβολίας!

Όμως μπορεί να προβλεφθεί ο χρόνος εκδήλωσης ενός σεισμού;

Η αύξηση της ατμοσφαιρικής περιεκτικότητας σε ραδόνιο συνιστά ένδειξη επεικείμενου σεισμού. Το ραδόνιο απελευθερώνεται από την συμπίεση των πετρωμάτων που προηγείται της εκδήλωσης της σεισμικής δραστηριότητας. Το γράφημα δείχνει την συγκέντρωση ραδονίου στην ατμόσφαιρα συναρτήσει του χρόνου πριν την εκδήλωση του σεισμού στην L' Aquila. Η αύξηση της συγκέντρωσης είναι εμφανής. 


Πηγή στοιχείων για το άρθρο αυτό: Eco alfabeta

Σχόλια