Πως έκρυψαν τον πληθωρισμό οι Αμερικάνοι ώστε να τυπώνουν δολάρια!

Διερωτάστε πως είναι δυνατόν με τόσο χρήμα που τυπώνουν οι Αμερικάνοι να μην έχουν τρελό πληθωρισμό; Μην διερωτάστε πλέον γιατί βρήκαν την λύση σε αυτό. Ποια είναι αυτή; Αφορά τον τρόπο υπολογισμού του πληθωρισμού. Επί προεδρίας Κλίντον άλλαξε ο τρόπος και δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα αγαθά που φθηναίνουν και μικρότερη σε αυτά που ακριβαίνουν. Το αποτέλεσμα της αλλαγής αυτής φαίνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στο γράφημα αυτό όπου βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού ο πληθωρισμός είναι κοντά στο 2% ενώ βάσει του παλιού στο 10%! Διαφορά ΜΟΝΟ 8%!
Οι επιπτώσεις αυτού είναι σημαντικότατες! Οι μισθοί που προσαρμόζωνται βάσει του πληθωρισμού και τα κοινωνικά επιδόματα αυξάνουν λιγότερο απ' όσο το κόστος διαβίωσης. Έτσι οι επιχειρηματίες πληρώνουν λιγότερα και οι εργαζόμενοι παίρνουν επίσης λιγότερα από το κράτος ως κοινωνική ασφάλιση. Αποτέλεσμα αυτού είναι το βιοτικό επίπεδο να πέφτει διαρκώς και η αγοραστική δύναμη του μέσου Αμερικάνου να έχει πατώσει!
Στον υπολογισμό του πληθωρισμού έχουν προστεθεί και κάποιοι "ηδονικοί" συντελεστές βαρύτητας. Αν π.χ. κάποιος αγοράσει μια κουζίνα με οθόνη αφής και η τιμή της αυξηθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά ας πούμε 20% ο καταναλωτής θεωρείται ότι επιβαρρύνεται με λιγότερο από 20% στο εισόδημά του γιατί απολαμβάνει την ηδονή να χαϊδεύει την οθόνη της κουζίνας του!
Εννοείται φυσικά ότι πλέον με τόσα κινητά τηλεφωνα με οθόνη αφής που κυκλοφορούν όλος ο κόσμος θα πρέπει να ζει σε μια απέραντη ηδονή!
Χμμ...έτσι εξηγείται η ηδονή που νιώθω από τότε που άλλαξα το κινητό μου...

Σχόλια