Οι ΗΠΑ στο χείλος του "γκρεμού"!

Το γράφημα αυτό αναπαριστά τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ (μαύρη καμπύλη) και τον λόγο ελλείμματος προς ΑΕΠ (ιστόγραμμα) των ΗΠΑ συναρτήσει του χρόνου. Ο άξονας του πρώτου είναι στα αριστερά και του δεύτερου στα δεξιά. Μπάρες του ιστογράμματος πάνω από τον οριζόντιο άξονα σημαίνουν έλλειμμα και κάτω από αυτόν πλεόνασμα.
Παρατηρούμε ότι και το έλλειμμα και το χρέος των ΗΠΑ παρουσιάζουν απότομες αυξήσεις κατά την διάρκεια του Αγγλοαμερικάνικου πολέμου του 1812, του Εμφυλίου του 1861, του Α' ΠΠ το 1914 και του Β' ΠΠ το 1939. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την κατάργηση του στανταρ του χρυσού από τον Νίξον το 1971 οι ΗΠΑ είχαν μόνο 4 χρονιές πλεόνασμα. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι το χρέος βρίσκεται στο 103% σήμερα και αναμένεται να ξεπεράσει αυτό του Β' ΠΠ φθάνοντας το 125% το 2016! Το έλλειμμα από την άλλη δείχνει να παραμένει στο 10% και να μην ακολουθεί την τάση του Β' ΠΠ. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πολιτική μηδενικών επιτοκίων της FED που έχει αποτρέψει μέχρι στιγμής την ιαπωνικοποίηση της αμερικάνικής οικονομίας. Επίσης αφαιρεί το όποιο κίνητρο για μείωσή του μέχρι να είναι πλέον πολύ αργά.
Οι ΗΠΑ απειλούνται με τον δημοσιονομικό γκρεμό και έχουν λιγότερο από δύο 24ωρα για να συμφωνήσουν δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι ώστε να αποφύγουν την βύθιση της αμερικάνικης οικονομίας στην ύφεση. Μια συμφωνία η οποία θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτικών και των χορηγών τους καθώς ο δημοσιονομικός γκρεμός δεν είναι κάτι που επί της ουσίας είναι καλό να αποφευχθεί. Οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν το πικρό τους φάρμακο όπως το παίρνουν ήδη πολλές χώρες ανά τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της δικιάς μας! Κάθε άλλη λύση θα συντηρεί μια ψευδή ανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αμερική αναπτύσσεται με ρυθμό 1,5-2% ενώ το χρέος της το 2012 αυξήθηκε 8% και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς στην περιοχή 6-8% τα επόμενα χρόνια.

Σχόλια