Μια αυτοκαταστροφική πολιτική!

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα ανάπτυξης, είναι γνωστό αυτό. Πως το λύνεις αυτό τώρα; Αυξάνεις την φορολογία στα υψηλά εισοδήματα και στις καταθέσεις για να μαζέψεις περισσότερα έσοδα; Αυτή η τακτική δουλεύει στην περίπτωση που το κράτος λειτουργεί ως επενδυτής (βλ. σκανδιναβικές χώρες) και χρησιμοποιεί τα έσοδα αυτά για την δημιουργία θέσεων εργασίας. Στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό όμως! Και όσο και αν η φορολογία των επιχειρήσεων είναι χαμηλή πράγμα θετικό, εντούτοις το πρόβλημα της χώρας είναι ότι οι επιχειρήσεις που απασχολούν πολύ προσωπικό είναι λίγες. Είναι αυτές οι επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Αν αυξήσεις την φορολογία στα υψηλά κλιμάκια και ξεζουμίσεις τις καταθέσεις ποιο θα είναι τελικά το διαθέσιμο εισόδημα για δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς αλλά θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργήσουν μόνο οι πλούσιοι. Σε ένα ανοικτό οικονομικό περιβάλλον το μόνο που θα καταφέρει το κράτος με την τακτική αυτή είναι να διώξει τις επενδύσεις. Φυσικά ένα κόμμα που υποστηρίζει την υψηλή φορολογία παρουσιάζεται πιο φιλικό στο λαό. Είναι όμως; Όταν μετά από αυτή την ανατροφοδοτούμενη ύφεση δεν θα έχει μείνει τίποτε άλλο για να φορολογηθεί τι θα πει στο λαό; Ότι έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να μην χαθούν τα κεκτημένα; Ότι γι' αυτό φορολόγησε τους έχοντες και κατέχοντες και στέρησε την όποια δυναμική δημιουργίας θέσεων εργασίας; Μα τόση αφέλεια πια;

Σχόλια

  1. Φίλε βρίσκω το σχόλιο σου εύστοχο και πολιτικά ώριμο..
    Και εγώ σε προσωπικό επίπεδο πιστεύω πως χρειάζονται όσο τίποτε άλλο οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα φέρουν την ποθητή ανάπτυξη….και την φυγή της χώρας από την βαθειά ύφεση
    Δυστυχώς ή ευτυχώς, επενδύσεις μπορούν να κάνουν σήμερα μόνο οι «έχοντες και κατέχοντες......».μιας και το κράτος είναι παράλυτο, ασυντόνιστο και διεφθαρμένο….
    Πρέπει πολλοί που κατοικοεδρεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ να το κατανοήσουν αυτό και να αποβάλουν πια τα παλαιομοδίτικα ευρωσοσιαλιστικά τους λέπια…
    Δεν γίνεται διαφορετικά
    Να υπάρξει ένα γενικότερο κλίμα αποδοχής της ανάγκης των επενδύσεων και να μην πετροβολείται δεξιά και αριστερά το «όποιο κεφάλαιο» αποφασίσει να επενδύσει στη Χώρα…
    Ναι οι σκανδιναβικές χώρες που προηγούνται δύο με τρεις δεκαετίες από εμάς, μέσα από ένα οργανωμένο και συγκροτημένο κράτος που βασίζεται σε ένα σταθερό και βιώσιμο φορολογικό σύστημα, δεν πολυσκοτίζονται και πολύ με την τυχόν αποχή του ιδιωτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος….
    Επενδύουν δημόσια για την διατήρηση των κεκτημένων και την πάρα πέρα κοινωνική τους ανέλιξη..
    Εδώ όμως????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου