Περί χρυσού



Όπως δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού χρυσού, http://www.gold.org/ η Αμερική έχει 8,133 τόνους χρυσού.
Μάλιστα, σύμφωνα με αυτό το report, τα κρατικά συνολικά διαθέσιμα χρυσού σε όλο τον κόσμο είναι 26,349 τόνους. Σημαίνει δηλαδή ότι η Αμερική από μονή έχει περίπου το 30% των παγκοσμίων διαθεσίμων χρυσού.
Για να μην αδικούμε και την ΕΕ, οι συνολικές ποσότητες χρυσού στην ΕΕ είναι 10,859 τόνοι. Η ΕΕ δηλαδή έχει ακόμα περισσότερο χρυσό από την Αμερική. Έχω όμως ένα ερώτημα.
... Η ΕκΤ έχει 536 τόνους ενώ η Γερμανία έχει 3,412 τόνους. Αυτή η ποσότητα που χει η Γερμανία, ανήκει στην Ευρώπη η στους Γερμανούς; Επίσης, τι leverage μπορεί να έχει η ΕκΤ με μόνο 538 τόνους, όταν η Ελλάδα έχει 112 τόνους.
Την τελευταία δεκαετία η Ρωσία αναρριχήθηκε στο μεγαλύτερο αγοραστή χρυσού – με την αγορά 570 τόνων. Ακολουθείται από την Κίνα η οποία δηλώνει πως αγόρασε περί τους 420 τόνους – αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι κρατάει μυστικά τα αποθέματα χρυσού που έχει στην κατοχή της, ενώ σχεδιάζει να συνδέσει το νόμισμα της με το χρυσό, στην προσπάθεια της να κάνει το γουάν παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα (διεκδικώντας τη θέση του δολαρίου).
Το 1998, έτος χρεοκοπίας της Ρωσίας, μία ουγγιά χρυσού αντιστοιχούσε σε 28 βαρέλια πετρελαίου – δύο χρόνια αργότερα, όταν ο Putin ανέλαβε την εξουσία, η σχέση ήταν 1:11,5 βαρέλια, ενώ το 2005 μόλις 1:6,5 βαρέλια.
Συνολικά η Ρωσία έχει 936,7 τόνους χρυσού, όταν το 1941 είχε 2.800 τόνους - με τη βοήθεια των οποίων ανταπεξήλθε στις ζημίες που της προκάλεσε ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος. Τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία έχουν στόχο να ξεπεράσουν τις Η.Π.Α., όσον αφορά τις ποσότητες χρυσού που έχει στην κατοχή της (8.133,5 τόνους).
Παράλληλα, αρκετοί μεγάλοι επενδυτές, όπως ο G.Soros, πουλούν πλέον μετοχές και αγοράζουν χρυσό – γεγονός που φαίνεται να έχει σχέση με τις δυσοίωνες προβλέψεις τους, όσον αφορά την κρίση χρέους της δύσης, την τεράστια φούσκα των τραπεζών και τους συναλλαγματικούς πολέμους που κλιμακώνονται.
Κατατοπιστικό άρθρο για την παγκόσμια ζήτηση χρυσού είναι το παρακάτω κείμενο.......http://www.gold.org/media/press_releases/archive/2013/02/gdt_q4_2012_pr/


Σχόλια