Η εικόνα εξαθλίωσης μας προτρέπει σε αλλαγή του μοντέλου!

Τις τελευταίες μέρες τα ΜΜΕ επιδόθηκαν σε ένα ακόμη εμπόριο εικόνας εξαθλίωσης με τους συμπολίτες μας να απλώνουν τα χέρια για να πιάσουν μια σακούλα λαχανικά ή φρούτα. Προφανώς υπάρχει εξαθλίωση με την κατάσταση που επικρατεί αλλά δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο μπορεί να αναπαρασταθεί μέσα από τέτοιες εικόνες.
Όμως το πρόβλημα είναι αλλού. Η ζωή στις πόλεις είναι μη βιώσιμη  διότι δεν παράγουμε τίποτε παρά μόνο υπηρεσίες. Τα πάντα πρέπει να τα φέρνουμε απέξω πράγμα που σημαίνει τεράστια σπατάλη ενέργειας. Υπό την έννοια αυτή η πόλη δεν αποτελεί βιώσιμη βιόσφαιρα. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο και μια ιδέα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η εξής:
Οι κήποι στις πολυκατοικίες να μετατραπούν σε λαχανόκηπους ο συντονισμός των οποίων θα γίνεται κεντρικά από τους δήμους. Τα προϊόντα θα καλύπτουν τις ανάγκες των δημοτών και ότι περισσεύει θα πωλείται σε άλλους δήμους που θα έχουν έλλειψη. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να λειτουργήσει ξανά μια κάποιου τύπου ανταλλακτική οικονομία η οποία θα απελευθερώσει αναπτυξιακές δυνάμεις αφού θα περιοριστεί ο φόβος του ενδεχομένου κάλυψης κάποιων θεμελιωδών βιοτικών αναγκών!

Σχόλια