Ποια είναι η Μεγίστη Ύφεση παγκοσμίως από τον 19ο αιώνα έως σήμερα;

Πολλοί θα πουν ότι είναι η Ύφεση στις ΗΠΑ που εκδηλώθηκε το 1929 και διήρκησε στα επόμενα χρόνια, η οποία έμεινε στην ιστορία ως η "Μεγάλη Ύφεση".
(Σημειώνουμε για τους μη γνώστες ότι ύφεση στην οικονομία ονομάζουμε όταν η οικονομία μειώνεται, αντί της ανάπτυξης, στην οποία η οικονομία αυξάνεται).

Είναι λοιπόν η μεγαλυτέρα ύφεση η Μεγάλη Ύφεση; Αμ, δε!

Ήταν αλλά δεν είναι πλέον. Δεν είναι πλέον, διότι κάποιος την ξεπέρασε.

Ποιος την ξεπέρασε; Πάει πουθενά το μυαλό σας;
 
Ναι, είναι η Ελλάδα των μνημονιακών και των Σαμαροβενιζέλων και μπάρμπα Φώτη και λοιπούς.

Δείτε πως την ξεπεράσαμε, με δύο απλά γραφήματα, καθώς ως γνωστόν, μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις.
Γράφημα Πρώτον: Μας δείχνει τις σωρευτικές υφέσεις των χωρών που βρέθηκαν σε ύφεση, δηλαδή την αθροιστική ύφεση των συνεχόμενων χρονιών που ήταν σε ύφεση · δείχνει την συνολική τους ύφεση, την συνολική μείωση της οικονομίας τους.



Σε αυτό το γράφημα βλέπουμε ότι στην πρώτη θέση παραμένουν οι ΗΠΑ με τη σωρευτική ύφεση γύρω στο 27%, δηλαδή η οικονομία τους μειώθηκε κατά την διάρκεια των ετών της Μεγάλης Ύφεσης, κατά 27%. Ναι, οι ΗΠΑ παραμένουν πρώτες, αλλά δεδομένου ότι η Μεγάλη Ύφεση έχει λήξει προ πολλών ετών, το 27% δεν θα αλλάξει.


Στη δεύτερη θέση είναι ... η Ελλάδα με σωρευτική ύφεση από τότε που ξεκίνησαν τα μνημόνια, περίπου στο 23%. Η ύφεση όμως στην Ελλάδα δεν έχει λήξει · είναι ενεργή. Ύφεση θα έχουμε φέτος (2013) και μάλιστα υψηλή, το ίδιο και το 2014 (και όποιος σας λέει περί ανάπτυξης με μνημονιακές πολιτικές, είναι ψεύτης). Είναι σαφές ότι στη διετία 2013 - 2014, η σωρευτική μας ύφεση θα ξεπεράσει το 27%, καταλαμβάνοντας την 1η θέση, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ της Μεγάλης Ύφεσης!

Επιπλέον θυμάστε που μας έλεγαν ότι να κάνουμε υπομονή, να εφαρμόσουμε τα μνημόνια για να μην γίνουμε Αργεντινή; Αμ δε! Η Αργεντινή ολοκληρώνοντας την ύφεσή της συνεπία της χρεοκοπίας της, παρουσίασε σωρευτική ύφεση περίπου 17 με 18% και καταλαμβάνει την 3η θέση, πίσω από την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η ελληνική ύφεση έχει ήδη ξεπεράσει με ευκολία αυτήν της Αργεντινής, με την οποία μας φοβίζανε!

Η ελληνική ύφεση έχει ξεπεράσει με άνεση και αυτήν της Γερμανίας, όταν η Γερμανία προέρχονταν από την ήττα της στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο (που είναι στην 5η θέση).

Γράφημα Δεύτερον: Βασικότατη παράμετρος της έντασης μιας ύφεσης είναι η ανεργία, καθώς με την ύφεση (μείωση οικονομίας) κλείνουν επιχειρήσεις και ολοένα μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, μένει εκτός εργασίας. Αυτό το γράφημα λοιπόν, μας δείχνει την ανεργία όπως εξελίχθηκε στις ΗΠΑ και κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης. Η ανεργία στην περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης είναι σκιασμένη. Τι παρατηρείτε;


Δεν παρατηρείτε ότι η ανεργία στις ΗΠΑ κατά την Μεγάλη Ύφεση έφτασε έως το 23%, όταν η ελληνική ανεργία της τρέχουσας ύφεσης, έχει ανέλθει στο 27 με 28%;;; ... και όταν η ελληνική ύφεση δεν έχει περατωθεί, άρα η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περαιτέρω...


Εδώ λοιπόν, "κερδίζουμε" τους αμερικανούς της Μεγάλης Ύφεσης ανετότατα, πράγμα που δείχνει ότι η δική μας τρέχουσα ύφεση είναι ήδη, στην ουσία χειρότερη από την αμερικάνικη Μεγάλη Ύφεση... και η δική μας ύφεση δεν έχει τελειώσει ακόμα...


Χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα άλλο;
 
Αν και δεν χρειάζεται γιατί τα γραφήματα μιλούν από μόνα τους, ωστόσο θα προσθέσουμε.
Θα προσθέσουμε ότι στην Αμερική, η Μεγάλη Ύφεση εκδηλώθηκε από την νοσούσα οικονομία και η κυβέρνησή τους, ακριβώς επειδή ήταν πατριώτες, έκαναν ενέργειες προκειμένου η ύφεση που τους έπληττε, να έχει το δυνατόν πιο ήπιες συνέπειες και βέβαια ενεργούσε με τρόπο που να επανέλθει η ανάκαμψη.
Απόδειξη γι'αυτό, το γεγονός ότι ενώ η ύφεση δεν είχε περατωθεί, η ανεργία γνώριζε μείωση σε σχέση με τα υψηλά της, που με τη σειρά του "φανερώνει" τις ενέργειες που έκανε όπως σας είπαμε η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει την ύφεση · ενέργειες που είχαν να κάνουν με την στήριξη της απασχόλησης (γι'αυτό και η ανεργία άρχισε και μειώνονταν ενώ βρίσκονταν στην σκιασμένη περιοχή, ήτοι ακόμα σε ύφεση).
Και βέβαια όταν η απασχόληση ενισχύεται,τότε ο μέχρι πρότινος άνεργος έχει ένα έστω και ολίγο υψηλότερο εισόδημα και έχοντας ένα έστω και ολίγο υψηλότερο εισόδημα, μπορεί και καταναλώνει ολίγο περισσότερο. Η ολίγη περισσότερη κατανάλωση, όταν αφορά ένα μεγάλο πλήθος, συνεπάγεται υψηλότερο τζίρο στην αγορά, που με την σειρά του θα βελτιώσει τα αποτελέσματα ενός πλήθους επιχειρήσεων · όταν τα αποτελέσματα ενός πλήθους επιχειρήσεων βελτιωθούν, τότε αν μη τι άλλο, τουλάχιστον μέρος αυτών, θα προχωρήσει σε ορισμένες προσλήψεις, συνεπώς η ανεργία θα μειωθεί περαιτέρω και σιγά - σιγά, δημιουργούνται οι συνθήκες ανάκαμψης και επιστροφής στην ανάπτυξη.
                                                
Στις ΗΠΑ δηλαδή, συνέβη το αντίθετο από ότι συνέβη και συμβαίνει ακόμα εδώ, στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, η ύφεση δεν εκδηλώθηκε και η κυβέρνηση προσπαθούσε να την καταπολεμήσει (την ύφεση και την ανεργία που προκαλεί). Στη χώρα μας, επέβαλλαν την ύφεση με τα μνημόνια, αποστραγγίζοντας την ρευστότητα από την πραγματική οικονομία. Μπορεί η οικονομία μας (ιδιωτικός τομέας) να μην ήταν ποτέ και ο υπέρ υγιής αλλά πάντως δεν νοσούσε, τουλάχιστον όχι περισσότερο σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, που όμως δεν είναι σε μνημόνια και σε περιοριστικές πολιτικές.
Με την αποστράγγιση της ρευστότητας μέσω της υπερφορολόγησης σε συνδυασμό με τις επιθετικές και ευρείες μειώσεις μισθών και συντάξεων (που δεν έχουν τελειώσει ακόμα), έπνιξαν την (ιδιωτική) οικονομία. Ενώ το πρόβλημα για την αντιμετώπιση του οποίου δήθεν, επέβαλαν τα μνημόνια, ήταν το Δημόσιο Χρέος, με τις ενέργειές τους Τρόικα και υπηρέτες της, δηλαδή οι μνημονιακές κυβερνήσεις, αντί να παρέμβουν επί του Δημοσίου αφού η αντιμετώπιση του Δημοσίου Χρέους και των Ελλειμμάτων του Δημοσίου ήταν το ζητούμενο, έπνιξαν και τον μέχρι τότε επαρκώς υγιή ιδιωτικό τομέα, βυθίζοντας την χώρα σε μια άνευ παγκοσμίου προηγουμένου ύφεση και σε μια άνευ παγκοσμίου προηγουμένου εκτόξευση της ανεργίας.

Εν ολίγοις, ενώ η αμερικάνικη κυβέρνηση της Μεγάλης Ύφεσης ενήργησε σχεδόν άμεσα και σίγουρα συστηματικά για την θεραπεία της και την δυνατόν συντομότερη επιστροφή στην ανάπτυξη, οι ελληνικές (μνημονιακές) κυβερνήσεις ενήργησαν όχι με γνώμονα την θεραπεία, αλλά το θάνατο και του υπολοίπου υγιούς σώματος, καθώς με τις μνημονιακές τους πολιτικές νέκρωσαν το σύνολο της αγοράς και αδιάψευστος μάρτυρας γι'αυτό, τα παραπάνω γραφήματα. Και ναι, στην αρχή μας φόβιζαν ότι τα μνημόνια επιβάλλονται για να μην γίνουμε Αργεντινή, αλλά είδαμε ότι η Αργεντινή στα χειρότερά της, ήταν αρκετά καλύτερα από ότι είμαστε ήδη εμείς και σε εμάς έπονται ακόμα χειρότερα δεδομένου ότι η μνημονιακή πολιτική δεν έχει λήξει, έτσι ώστε να δημιουργηθούν σιγά - σιγά οι συνθήκες ανάκαμψης.
Από όλα τα παραπάνω, συνάγουμε το συμπέρασμα ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις και όσοι ψήφισαν τα μνημόνια είναι συνειδητά εγκληματίες και κάποια στιγμή, επιβάλλεται να επιληφθεί μαζί τους η ανεξάρτητη δικαιοσύνη για να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει!

Σχόλια