Μαύρος Μάιος;

Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει εντός του 2014 τοκοχρεολύσια ύψους 28,7 δις € - έχοντας να πάρει ακόμη 17,5 δις € από την Τρόικα. Της λείπουν λοιπόν 11,2 δις €, τα οποία πρέπει να δανεισθεί - μείον το ενδεχόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αφενός μεν δεν είναι επαναλαμβανόμενο, αφετέρου έχει κοστίσει το θάνατο της ελληνικής οικονομίας.

Δάνειο μπορεί να πάρει είτε από τις αγορές,... είτε από την Τρόικα - με ή χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Από τις αγορές μάλλον θα δυσκολευθεί, ενώ για το δάνειο από την Τρόικα θα απαιτούταν ένα νέο μνημόνιο - κάτι που θα σήμαινε ίσως την κατάρρευση της κυβέρνησης, χωρίς μία σαφή κυβερνητική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης (ακόμη και αν υποθέσει κανείς ότι θα είχε τη δυνατότητα να χειρισθεί σωστά τα προβλήματα της χώρας).

Το Μάιο θα έχουμε διπλές δημοτικές εκλογές, καθώς επίσης Ευρωεκλογές - ενώ γίνονται ληξιπρόθεσμα τα 4,1 δις € προς την ΕΚΤ, καθώς επίσης τα 4,4 δις € που είχαν δοθεί στις τράπεζες.

Την ίδια εποχή η συνοχή της Ευρώπης δοκιμάζεται σε μεγάλο βαθμό - με τις φυγόκεντρες δυνάμεις να ισχυροποιούνται καθημερινά, καθώς επίσης με μία απίστευτη άνοδο των εθνικιστικών παρατάξεων στις περισσότερες χώρες.

Οι ομοιότητες δε με τις ημέρες πριν από τον παγκόσμιο πόλεμο, σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι κάτι περισσότερο από τρομακτικές - επίσης εντός της Ευρώπης, με μία Γερμανία που φαίνεται ανίκανη να κατανοήσει το μέγεθος της καταιγίδας που πλησιάζει.

Σχόλια