Εφάπαξ με ξένα κόλλυβα

Ο ΟΠΕ δεν είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας που πρόσφερε δεύτερο «εφάπαξ». Αυτοί που πληρώνουν τα δανεικά δικαιούνται να μάθουν. Είναι το ελάχιστο αφού πληρώνουν αυτά τα χρέη και τα υπόλοιπα από τα υπέρογκα κύρια εφάπαξ στο δημόσιο κι αλλού.

Την προηγούμενη Πέμπτη έγινε γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών) είχαν βρει έναν ανέξοδο τρόπο για να εισπράττουν ένα δεύτερο «εφάπαξ» που έφθανε μέχρι τις 170 χιλιάδες ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις, όταν έβγαιναν στη σύνταξη.
Το μέσο για το δεύτερο «εφάπαξ» ήταν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με τις εισφορές να πληρώνονται εξ ολοκλήρου από τον ΟΠΕ.
Με άλλα λόγια, οι υπόλοιποι φορολογούμενοι πλήρωναν για να εισπράττουν το δεύτερο εφάπαξ οι εργαζόμενοι του ΟΠΕ όταν έβγαιναν στη σύνταξη.
Μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη που αποκάλυψε το θέμα αποκτήσαμε καλύτερη εικόνα.
Κάπου δύο μήνες, μας ανέφερε ο κ. Μηταράκης, ο σύλλογος έβγαζε ανακοινώσεις, τασσόμενος εναντίον της συγχώνευσης με τον οργανισμό Invest in Greece.
Μας έκανε μεγάλη εντύπωση και το διερευνήσαμε για να ανακαλύψουμε ότι ο πραγματικός λόγος ήταν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Όμως, ο ίδιος πρόσθεσε κάτι ακόμη.
Φαίνεται ότι ο ΟΠΕ δεν είναι ο μοναδικός δημόσιος οργανισμός που είχε θεσπίσει την ίδια παροχή. «Μου λένε ότι υπάρχουν κι άλλοι φορείς του δημοσίου που έχουν κάνει το ίδιο», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τρίτους, η πληροφορία που δόθηκε στον υφυπουργό είναι σωστή.
Είναι λοιπόν απαραίτητο να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι γαλαντόμοι δημόσιοι φορείς που έδιναν δεύτερο εφάπαξ με ξένα κόλλυβα.
Η ευθύνη βαρύνει κυρίως τους επικεφαλής των φορέων και τους υπουργούς και υφυπουργούς που τους εποπτεύουν. Γιατί ασφαλώς δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα κάνουν κάτι τέτοιο οι συνδικαλιστικές ενώσεις που υπεραμύνονται των κεκτημένων των μελών τους.
Είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι αρμόδιοι από σεβασμό προς εκείνους που πληρώνουν με τους φόρους τους τα χρέη που δημιούργησαν οι δαπάνες των συγκεκριμένων φορέων.
Όμως, η ιστορία με τα εφάπαξ δεν τελειώνει εδώ.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δήλωσε εμμέσως σε τηλεοπτική εκπομπή ότι τα εφάπαξ που δίνονται από διάφορα ταμεία, κυρίως του δημοσίου, επιχορηγούνται από τους υπόλοιπους φορολογούμενους.
Κι αντί να σπεύσει να αλλάξει το καθεστώς χθες, ξεκινώντας με όσους έχουν υποβάλει αίτηση και πιθανόν με άλλους που επωφελήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δηλώνει ότι έσωσε από μεγάλες μειώσεις εκείνα τα εφάπαξ που δόθηκαν σε μεγάλο βαθμό με δανεικά.
Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει άλλη δυτικοευρωπαϊκή χώρα στην οποία ο υπουργός Εργασίας θα έβγαινε να κάνει τέτοιες δηλώσεις και δεν θα γινόταν σάλος.
Γιατί ο κ. Βρούτσης και όσοι ασπάζονται αυτήν την άποψη αποδέχονται την εξής λογική:
Είναι δίκαιο να μπουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς ανθρώπων για ποσά εφάπαξ που δεν τα δικαιούνται με βάση τις κρατήσεις που τους έγιναν και τα δανεικά να πληρωθούν από τη φορολόγηση μεροκαματιάρηδων που δεν θα δουν ποτέ στη ζωή τους παρόμοια εφάπαξ.
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς εδώ; Την κοινωνική δικαιοσύνη; Την αλληλεγγύη των γενεών;
Δεν είναι ευχάριστο να γίνεται κανείς δυσάρεστος. Είτε πρόκειται για τα εφάπαξ, είτε για κάποιο άλλο θέμα.
Ελπίζουμε τουλάχιστον να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός πόσοι και ποιοι είναι οι οργανισμοί του δημοσίου που έδιναν διπλά «εφάπαξ», όπως ο ΟΠΕ, και σε τι ύψος ανέρχεται ο συνολικός λογαριασμός.
Γιατί το χρέος που απορρέει από τα κανονικά εφάπαξ δεν θα το μάθει ποτέ αφού δεν συμφέρει κανέναν, ούτε τους πολιτικούς, ούτε τους επωφεληθέντες.

Πηγή : capital.gr

Σχόλια