Ψαρεύοντας στα θολά νερά του ΣΥΡΙΖΑ…

Το εκλογικό αποτέλεσμα των πρόσφατων ΕυρωΕκλογών έστειλε, κατά την αίσθησή μου, μερικά πολύ σαφή μηνύματα.
Καταρχήν έστειλε πολύ ηχηρό μήνυμα στην ΔΗΜΑΡ: δεν έχει λόγω ύπαρξης από την στιγμή που παύει να είναι η «Αριστερά της ευθύνης». Το μήνυμα αυτό δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι το έλαβε ο Φώτης Κουβέλης που μοιάζει να προσπαθεί να φύγει από την ουσία των πραγμάτων και να επιδιώκει να στείλει την μπάλα στην εξέδρα (συζητήσεις επί συζητήσεων, συσκέψεις, συγκλήσεις οργάνων κτλ κτλ)
Το Ποτάμι που αυτοπροσδιορίζεται στον χώρο του «μεταρρυθμιστικού κέντρου» επιδοκιμάστηκε από το εκλογικό σώμα όχι όμως σε βαθμό που να προκαλέσει ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό.
Και ερχόμαστε τώρα στο ΠΑΣΟΚ που έδωσε την μάχη του μέσα από το κάλεσμα των πολιτικών δυνάμεων την ΣοσιαλΔημοκρατίας, δηλαδή της «Ελιάς». Διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν εκλογικά ποσοστά ΔΗΜΑΡ (ή κάπου εκεί κοντά τέλος πάντων), η Παράταξη πήρε μια «ανάσα» αλλά…ο λαός έστειλε προειδοποίηση: «βρείτε τα και ανασυγκροτήστε τον χώρο». «Είναι η τελευταία σας ευκαιρία».
Τον τελευταίο καιρό έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων και μια νέα πρόταση. Συνεργασία ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ.
Για να είμαι ειλικρινής, η πρόταση μου προκάλεσε έκπληξη.
Πρώτον διότι είχε ξαναγίνει σχετικά πρόσφατα (μετά τις εκλογές του 2012) και ο ΣΥΡΙΖΑ την απέρριψε κατηγορηματικά. Υποθέτω λοιπόν ότι μάλλον δεν άλλαξε κάτι.
Από την άλλη, η πρόταση για συμπόρευση αποκτά υπόσταση όταν υπάρχουν κοινές συνισταμένες σε πολύ βασικά πράγματα.
Δηλαδή δεν μοιάζει λογικό την μια μέρα να μιλάει κάποιος για…σκίσιμο Μνημονίου, μονομερή διαγραφή χρέους, κρατικοποίηση τραπεζών, να καταγγέλλεται για έλλειψη σοβαρότητας-προσανατολισμού και την επομένη αυτή η πολιτική δύναμη να καλείται σε συνεργασία από υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις. Επί την βάση ποιων κοινών στοιχείων θα γίνει η συνεργασία;
Όσο λοιπόν το τοπίο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι θολό και όσο κανείς εκεί μέσα δεν παίρνει την ευθύνη και να μιλήσει ξεκάθαρα για το τί θέλουν και πού πάνε…είναι απολύτως προτιμότερο να ληφθούν τα μηνύματα που έστειλε ο χώρος του δημοκρατικού κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας και οι ζυμώσεις…να γίνουν πολιτική πράξη.

Σχόλια