ΜΠΑΝΑΝΙΑ


 "Μπανανία" είναι μια χώρα, η οποία χαρακτηρίζεται από τη διαφθορά και την υποτέλεια. Χώρα, στην οποία υπολειτουργούν οι θεσμοί στο σύνολό τους. Την "Μπανανία" την καταλαβαίνει κάποιος από πολύ απλά πράγματα. Την καταλαβαίνει, βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί της και βέβαια οι ηγεσίες της. Την καταλαβαίνει, βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι ηγεσίες διαδέχονται η μία την άλλη.
 

Όταν σε μια χώρα όλοι οι πολιτικοί είναι ταυτόχρονα και βουλευτές, υπάρχει πρόβλημα. Όταν οι κομματάρχες είναι ταυτόχρονα πρωθυπουργοί ή αρχηγοί αντιπολίτευσης, υπάρχει πρόβλημα. Όταν ο κομματάνθρωπος, που είναι πολιτικός, είναι ταυτόχρονα και βουλευτής και υπουργός δικαιοσύνης, τότε αυτή η χώρα δικαιούται να βρίσκεται στο κέντρο της Αφρικής. Όταν ο κομματάνθρωπος, που είναι βουλευτής και υπουργός, απολαμβάνει ασυλίας, τότε αυτή η χώρα δικαιούται να βρίσκεται στο κέντρο της ζούγκλας της Αφρικής. Όταν ένας πρόεδρος ενός ταξικού οργάνου, όπως είναι η ΓΣΣΕ, είναι ταυτόχρονα και μέλος του εκτελεστικού γραφείου ενός κόμματος, τότε αυτός ο λαός δικαιούται να ζει πάνω στα δένδρα της ζούγκλας.

Όταν ο λαός τρέχει να τους ψηφίσει όλους αυτούς, για να τον κυβερνήσουν, δικαιούται να τρώει μπανάνες και να μην διαμαρτύρεται.

Σχόλια