Φθηνότερο κατά 12 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο-Σε ισχύ και η επιδότηση 0,35 ευρώ

Για όσους δικαιούνται επίδομα θέρμανσης η μείωση της λιανικής τιμής θα είναι συνολικά 47 λεπτά το λίτρο καθώς η τελική τιμή θα διαμορφωθεί στα 80 λεπτά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βενζινοπωλών, αν η μείωση περνούσε σήμερα στην κατανάλωση, το πετρέλαιο θέρμανσης από το επίπεδο του 1,25 ευρώ το λίτρο που είναι η τιμή διάθεσής του, θα υποχωρούσε στο 1,13 ευρώ το λίτρο.
Παράλληλα, θα παραμείνει σε ισχύ και η επιδότηση των 0,35 ευρώ το λίτρο, η οποία θα χορηγηθεί και πάλι με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης σε όσα νοικοκυριά πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ετσι για όσους δικαιούνται επίδομα θέρμανσης η μείωση της λιανικής τιμής θα είναι 47 λεπτά το λίτρο καθώς θα διαμορφωθεί στα 80 λεπτά.
Με βάση την τροπολογία το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται στην αγορά από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Απριλίου με φόρο μειωμένο κατά 0,10 ευρώ το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,23 ευρώ το λίτρο και όπως αναφέρεται στόχος είναι «η φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού πετρελαίου, με απώτερο στόχο την αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης λόγω χρήσης υποκατάστασης προϊόντων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα».
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «από τις προτεινόμενες διατάξεις και με βάση τον περσινό όγκο κατανάλωσης (1.086.013 χιλιόλιτρα) προκύπτει απώλεια εσόδων της τάξεως των 133,580 εκατ. ευρώ (108,6 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ και 24,980 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ). Επειδή όμως η μείωση του ΕΦΚ αποτελεί κίνητρο, αναμένεται αύξηση του όγκου κατανάλωσης που θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της ανωτέρω απώλειας. Αν δε η αύξηση του όγκου της κατανάλωσης είναι 43,5%, η απώλεια εξαλείφεται ενώ στην περίπτωση υπέρβασης προκύπτει πρόσθετη αύξηση εσόδων από ΕΦΚ».
Τι ισχύει
Με βάση τα όσα ισχύουν από πέρυσι, οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για αυτούς που δικαιούνται επιδότηση ανάλογα με τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων κάθε κατοικίας είναι:
Από 750 έως 3.000 λίτρα για όσους κατοικούν στους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας.
Από 450 έως 1.800 λίτρα για όσους κατοικούν στους νομούς Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου.
Από 240 έως 960 λίτρα για όσους κατοικούν στους νομούς Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας από 150 έως 600 λίτρα για όσους κατοικούν στους νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, σε Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού.
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:
Κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.
Κάθε ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερόμενου το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή 43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.