Φυσικό αέριο επιδότηση και αμερικάνικο σχιστολιθικό αέριο.




Η επιδότηση για τους καυστήρες αερίων το νέο μέτρο για να αποφευχθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο;... ωραίο το τυράκι.. η παγίδα που είναι όμως;...
Πρέπει κάποιος να κάνει ενα βήμα πίσω για να καταλάβει τι γίνεται. Ας μην ξεχνούμε πώς παρόμοιο τρύκ είχε γίνει με τις επιδοτήσεις για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών για να γίνει ελκυστικότερη η ΔΕΗ-ΔΕΚΟ, όπου σήμερα γνωρίζουμε όλοι τι ακριβώς έχει γίνει με όσους το έκαναν και πώς έχουν αιχμαλωτιστεί σε αυτή την κατάσταση.

Το μεγάλο θέμα είναι η παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη,.... αλλά οχι διά της Ρωσίας αλλά με LNG!!!....δεν νοιάστηκαν για τον πολίτη ξαφνικά. Είναι απλό στην πραγματικότητα. Ο Σαμαράς βγηκε και μίλησε για LNG και προμήθεια με πλοία προ ημερών:

Σαμαράς: Είναι σημαντική συμμετοχή της με τον Transadriatic pipelines και σχεδιάζονται άλλοι αγωγοί για LNG από τα δικά μας λιμάνια προς το Βορρά


Αυτό όμως είναι κάτι που θα ανεβάσει το κόστος προμήθειας 2 και 3 φορές επάνω σε σύγκριση πάντα με τις οδούς επίγειας μεταφοράς (αγωγοί). Συν φυσικά αντιδράσεις που θα προκληθούν απο χώρες όπως η Ρωσία και θα επιφέρουν ίσως και άλλα "απόνερα" πέρα από το εμπάργκο που ήδη κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα , στον αγροτικό τομέα.

Για να υπάρξει όμως και επικερδές συμφέρον για εκείνους που θα το μεταφέρουν θα πρέπει να υπάρχει αγοραστικό κοινό. Πώς θα έχεις αγοραστικό κοινό όταν τα χρήματα για να φτιάξεις λέβητα κυμαίνονται απο 5-10.000€;;;.... μα φυσικά με επιδότηση που έτσι και αλλιώς ώς κεφάλαιο θα αποπληρωθεί στην επιχείρηση καθώς είναι "μακροχρόνιο δάνειο" με επωφελείς όρους για τον καταναλωτή.

Η φάκα λοιπόν είναι πώς σύντομα το φυσικό αέριο θα είναι το κύριο καύσιμο, επειδή θα γίνουν επενδύσεις για να μην περάσει η μεταφορά του απο αγωγούς εξαρτώμενους απο Ρωσία αλλά μέσω πλοία τρίτων. Οι εφοπλιστές θα κερδίσουν, οι προμηθευτές θα κερδίσουν, το ίδιο και το κράτος που θα έχει αναλογικά περισσότερους φόρους διά του φυσικού αερίου να λαμβάνει.

Το σχέδιο αυτό δεν θα γίνει εντός των επόμενων 2-3 ετών. Είναι μακροχρόνιο και έχει βάση σε διαταγές απο Βρυξέλες που αποζητούν απεξάρτηση από την Ρωσία. Μάλιστα έχουν εις νού πώς και η Ελλάδα σε λίγο καιρό θα έχει δική της παραγωγή ενέργειας φυσικού αερίου ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ , με αντίστοιχη ικανότητα να ρυθμίζονται οι τιμές.

Αυτά για να έχουμε μια καλή ιδέα στο τι και πώς ακριβώς εφαρμόζεται όταν θές να πουλήσεις ενα προϊόν σε μια παρθένα αγορά (κατά κύριο λόγο). Δημιουργείς συνθήκες ακριβαίνοντας τον ανταγωνισμό (πετρέλαιο , ξύλο), δημιουργείς αγοραστικό κοινό (με επιδοτήσεις και δήθεν καλύτερες τιμές αρχικά) και στο τέλος επιβάλεις κυριαρχία και τις απαιτήσεις σου.

Γιατί κάπου πρέπει να πουληθεί το σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ..