«Κλειδώνει» η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ζητά ισοδύναμα μέτρα η τρόικα

Σε καθημερινή επικοινωνία με την τρόικα είναι το οικονομικό επιτελείο σχετικά με το κόστος των φορολογικών αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Οι απαντήσεις της τρόικας σε όλα τα θέματα είναι μία. Βρείτε ισοδύναμα και μόνιμα μέτρα για να μπορέσετε να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε.

Η μοναδική που φαίνεται να έχει κλειδώσει αφορά τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η βασική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης τουλάχιστον για την εισφορά αλληλεγγύης είναι ότι δεν πρόκειται να περάσει από τη βουλή διάταξη που να επαναφέρει το μέτρο.Σημειώνεται ότι στο τέλος του έτους η εισφορά αλληλεγγύης λήγει. Εφόσον η κυβέρνηση αναγκασθεί να την επαναφέρει έστω και ψαλιδισμένη θα πρέπει να συνοδεύεται με άλλες φοροελαφρύνσες όπως για παράδειγμα την ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ήδη έχουν δοθεί στην τρόικα οι φάκελοι με τα στοιχεία και τις αιτιολογημένες προτάσεις που είχε ετοιμάζει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης τόσο για την παράταση με μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης τα επόμενα δυο έτη όσο και για τις περισσότερες δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα

Το «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων που η κυβέρνηση θα εντάξει στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει:

1. Πετρέλαιο θέρμανσης: Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η χειμερινή περίοδος θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30% και διατήρηση του επιδόματος θέρμανσης. Ο Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης θα μειωθεί κατά 0,10 ευρώ το λίτρο και θα περιοριστεί από τα 0,33 στα 0,23 ευρώ το λίτρο. Το αποτέλεσμα θα είναι να υποχωρήσει κατά 0,12 ευρώ το λίτρο η λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης (ο ΦΠΑ 23% που επιβαρύνει την λιανική τιμή επιβάλλεται και επί του ΕΦΚ, οπότε στη μείωση του ΕΦΚ κατά 0,10 ευρώ το λίτρο αντιστοιχεί επιπλέον μείωση 0,02 ευρώ λόγω ΦΠΑ). Με τη μείωση του Ε.Φ.Κ. κατά 30% ή 0,10 ευρώ το λίτρο η τιμή στην οποία θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου θα κυμαίνεται από 1,10 έως 1,15 ευρώ το λίτρο.

2. Ευνοϊκότερη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις η δυνατότητα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών τους σε 48 έως και 72 μηνιαίες δόσεις και με παράλληλη μείωση των προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέγει ο οφειλέτης.

3. Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και το 2016 μειωμένη κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2015.