Τα παράνομα λεφτά του Καραμανλή στους αγρότες, ταφόπλακα στα όνειρα του Σαμαρά

Τα 424 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε παράνομα η τότε κυβέρνηση Καραμανλή -μέσω του Σωτήρη Χατζηγάκη- στους αγρότες ως ενισχύσεις δεν την βοήθησαν να κερδίσει τις εκλογές. Αντιθέτως, η απαίτηση της Κομισιόν να επιστραφούν τα χρήματα και μάλιστα εντόκως από τους ίδιους τους αγρότες του τα έλαβαν απειλεί να αποτελέσει την ταφόπλακα στις όποιες φιλοδοξίες του Αντώνη Σαμαρά να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σιωπά τα τελευταία πέντε χρόνια, ο κ. Χατζηγάκης έχει αποσυρθεί στο ξενώνα του στο Περτούλι, αλλά η φωτιά που έχει ανάψει δύσκολα θα σβήσει.
Η κυβέρνηση καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες να κερδίσει χρόνο καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χρήματα πρέπει να καταβληθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ήδη κατατέθηκε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα ακολουθήσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων έως ότου αναζητηθεί μια πολιτική λύση συμψηφισμού του ποσού.
Όπως είναι απολύτως κατανοητό από όλους, όποια κυβέρνηση ζητήσει πίσω από χιλιάδες αγρότες 434 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα έντοκα, έχει υπογράψει και την οριστική της καταδίκη. Από την άλλη πλευρά, τα χρήματα αυτά είναι δύσκολα να πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρώτον γιατί δεν το επιτρέπει η ίδια η Κομισιόν, δεύτερον γιατί υπάρχει η Τρόικα και τρίτον γιατί θα ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυρίας από τους απλούς πολίτες που θα πρέπει να πληρώσουν από το δικό τους υστέρημα χρήματα που δόθηκαν παράνομα.
Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση. Και η μεν πρώτη αγωνίζεται να βρει λύση μέσα από διαπραγματεύσεις, η δε δεύτερη σιωπά.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδα Τα Νέα, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μια από τις λύσεις που εξετάζονται είναι τα 434 εκατ. να θεωρηθούν από τις Βρυξέλλες ως αποζημιώσεις του ταμείου De Minimis και να παρακρατούνται από αυτό κάθε χρόνο.
Το De Minimis είναι ένα ταμείο που χορηγεί αποζημιώσεις σε παραγωγούς για έκτακτες ανάγκες (π.χ. ξηρασία). Το ετήσιο ποσό για την Ελλάδα ανέρχεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ. Αν αυτή η πρόταση γίνει δεκτή από τις Βρυξέλλες αυτό σημαίνει πως τα 424 εκατ. θα κατανεμηθούν σε 5-6 χρόνια αλλά την ίδια στιγμή σε περίπτωση που υπάρξουν έκτακτες συνθήκες δεν θα υπάρξουν χρήματα. Σε αυτή την περίπτωση το λογαριασμό δε θα πληρώσουν μόνο όσοι έλαβαν τις παράνομες ενισχύσεις αλλά οριζοντίως το σύνολο των αγροτών.
Η επιχειρηματολογία από ελληνικής πλευράς είναι πως τα χρήματα αυτά δόθηκαν κάτω ιδιαίτερες συνθήκες ως αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ για καταστροφές. Όπως σημειώνουν πάντως «Τα Νέα» στο παρελθόν άλλα κράτη για παρόμοιες περιπτώσεις υπέβαλλαν προγράμματα στις Βρυξέλλες σε μεταγενέστερο χρόνο , ίσου προϋπολογισμού με τα διεκδικούμενα από την Κομισιόν ποσά. Ακολούθησε λογιστικός συμψηφισμός και το θέμα τακτοποιήθηκε. Και σε αυτήν την περίπτωση βέβαια τα κράτη έχασαν κονδύλια.