Τέλος το Aυτόφωρο για ληξιπρόθεσμα χρέη

Τέλος στην πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία να διώκονται ποινικά φορολογούμενοι απλώς και μόνο επειδή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, χωρίς να εμπλέκονται σε πράξεις φοροδιαφυγής, ετοιμάζονται να βάλουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προανήγγειλε χθες την κατάργηση της σχετικής διάταξης νόμου, η οποία με διάφορες παραλλαγές ισχύει από τον Μάρτιο του 1990. Στα 24 χρόνια που μεσολάβησαν χιλιάδες φορολογούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με Αυτόφωρο και χειροπέδες - μόνο πέρυσι η Οικονομική Αστυνομία συνέλαβε 3.072 φορολογούμενους για οφειλές 9,947 δισ. ευρώ - αλλά τα έσοδα του Δημοσίου κάθε άλλο παρά αυξήθηκαν ανάλογα.
«Αν κάποιος χρωστά και δεν έχει να πληρώσει, είτε τον βάλεις φυλακή είτε όχι πάλι δεν θα έχει να πληρώσει» σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν άλλα μέτρα, όπως κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών για την αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Νομοθετική ρύθμιση
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα πάψουν οι ποινικές διώξεις για φορολογούμενους τους οποίους βαρύνει μόνο το αδίκημα της μη καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο.
Οπως είπε ο κ. Μαυραγάνης στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας του ΣΕΒ, ζητούμενο είναι η αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης αλλά και της Φορολογικής Διοίκησης σε σχέση με τις ποινικές διαδικασίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο. «Δεν αναφέρομαι στις πράξεις φοροδιαφυγής αλλά στο ξεχωριστό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, ένα ζήτημα που από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζουμε για να δώσουμε λύση πρακτική, δίκαιη και εναρμονισμένη στις διεθνείς πρακτικές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει ως διακριτό έγκλημα η μη καταβολή χρεών και επομένως δεν προβλέπεται ποινική δίωξη.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε αύξηση του χρόνου διεκπεραίωσης φορολογικών υποθέσεων που επιχειρείται να επιλυθούν εξωδικαστικά, μέσω της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, από τις 60 στις 90 ημέρες και ενδεχόμενη δημιουργία ενός νέου ενδιάμεσου ανεξάρτητου φορέα στον οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν φορολογούμενοι οι οποίοι αμφισβητούν πράξεις της Φορολογικής Διοίκησης.
Εκκρεμότητες
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στην ημερίδα του ΣΕΒ, σήμερα στις δικαστικές αίθουσες εκκρεμούν περισσότερες από 400.000 υποθέσεις. Η μεγαλύτερη μέση χρονική καθυστέρηση εμφανίζεται στις υποθέσεις ΦΠΑ και φτάνει τα 9,3 χρόνια.
Πηγή: Τα Νέα via action24.gr