Σε ετοιμότητα για αιφνιδιαστικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα στηθούν πρόωρες κάλπες, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός μελετά το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικών εκλογών και για το λόγο αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, στον ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν ως πιθανό το σενάριο επανάληψης του πολιτικού σκηνικού του 2009, καθώς το κλίμα έχει αναλογίες:

Στις ευρωεκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ προηγήθηκε της ΝΔ (κυβέρνηση Καραμανλή) με 4,4 μονάδες και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου αξίωνε προσφυγή στις κάλπες, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε της ΝΔ με διαφορά 3,85% και ο  Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα συμπράξει στην ανάδειξη Προέδρου την ερχόμενη άνοιξη και θεωρεί ότι οι εκλογές θα έπρεπε να έχουν προκηρυχθεί «χθες».

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι μια ήττα της τάξης των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων -όπως καταγράφεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις- είναι διαχειρίσιμη για τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ στην αντίστοιχη περίπτωση η οδυνηρή ήττα της ΝΔ τον Οκτώβριο του 2009 με διαφορά 10 μονάδων οδήγησε στην παραίτηση του Κ.Καραμανλή από την προεδρία του κόμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αν η εκλογική αναμέτρηση καθυστερήσει πολύ η απόσταση του πρώτου από τον δεύτερο μπορεί να εκτιναχθεί ακόμη και στις 10 μονάδες, ως εκ τούτου δεν αποκλείουν την πιθανότητα αιφνιδιαστικής προκήρυξης εκλογών.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για κάτι τέτοιο, σημαντικός παράγοντας είναι τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ, σήμερα, Τρίτη, στο Βερολίνο.