Λυκούδης: "Μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση ειδικού σκοπού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ"

 


"Με όρους σοβαρότητας και ευθύνης δεν θα ήμουν αρνητικός. Μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση ειδικού σκοπού", δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης απαντώντας στο ερώτημα αν θεωρεί πιθανή μια κυβερνητική συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στον Γιάννη Πολίτη και στην εκπομπή ACTION DAILY του ACTION 24 δεν απέκλεισε τη συνεργασία των δύο κομμάτων λέγοντας ότι ίσως στο μέλλον για να πάρει ανάσες η κοινωνία και η οικονομία υπάρξει ένα τέτοιο σχήμα. "Μπορεί να χρειαζόταν και μια τέτοια εκδοχή να μη μας τρομάζει" είπε χαρακτηριστικά.


Ο Σπύρος Λυκούδης στην ίδια εκπομπή τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών. "Δεν θα δώσουν λύση οι πρόωρες εκλογές το Φλεβάρη" τόνισε και επισήμανε ότι θα προτιμούσε ένα πολιτικό πρόσωπο για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι με τους σημερινούς συσχετισμούς στη Βουλή είναι εφικτή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απάντησε θετικά υποστηρίζοντας ότι από τη μια υπάρχει η ομάδα των βουλευτών που θα καταψήφιζε κάθε επιλογή ενώ από την άλλη υπάρχει μια άλλη ομάδα που δεν θέλει εκλογές δίνοντας πιθανότητες στην εκλογή Προέδρου.

Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του προς το ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας την άποψη ότι δεν έχει δυναμική αυτοδύναμης διακυβέρνησης. "Προφανείς σύμμαχες δυνάμεις για το ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν", είπε χαρακτηριστικά "ποτέ στην Αριστερά δεν πιστεύαμε σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Αλλά αυτό όταν είσαι κοντά στα μπόνους και στην εξουσία το ξεχνάς. Πιστεύω στην απλή αναλογική και στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Είναι βάρος για τη δημοκρατία οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις". "Ο ΣΥΡΙΖΑ", όπως είπε ο κ. Λυκούδης "δεν ενήκει στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού". Όταν ρωτήθηκε για πιθανή δική του προεκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "δεν προκύπτει κάτι τέτοιο".

Ο Σπύρος Λυκούδης προανήγειλε το επόμενο βήμα του στην πολιτική λέγοντας ότι "τον Οκτώβριο θα εξαγγείλουμε πρωτοβουλία πολιτικού χαρακτήρα", χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραστεί στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης λέγοντας ότι "με τις σημερινές συνθήκες δεν θα είμαι παρών στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Είναι ένα Συνέδριο ΠΑΣΟΚ. Με όλο το σεβασμό στο ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του". Είπε ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι χωρίς αρχηγισμούς, συμπεριλαμβάνοντας την ΕΛΙΑ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, και μέρος της ΔΗΜΑΡ. "Δεν βάζω βέτο σε πρόσωπα. Δεν αποκλείω κανέναν. Πρέπει να συγκροτηθεί ο χώρος της Δημοκρατικής Παράταξης. Να υπάρχει δεδομένη βούληση να συγκροτηθεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς πάνω από αρχηγισμούς".

Ειδικότερα για το Ποτάμι αν και το χαρακτήρισε ενδιαφέρον ως κόμμα μετά την προσχώρησή του στη Ευρωσοσιαλιστική ομάδα, έδειξε να προβληματίζεται για τον όρο "Ριζοσπαστικό Κέντρο", σε αυτό σημείο ο κ. Λυκούδης είπε ότι "θέλει ψάξιμο το Ποτάμι".

Για την πολυετή σχέση του μετον Φώτη Κουβέλη δήλωσε στεναχωρημένος που πήραν διαφορετικούς πολιτικούς δρόμους αλλά είπε ότι συνεχίζει να τον θεωρεί φίλο του και θέλει να ελπίζει το ίδιο και για εκείνον, ενώ δεν έκρυψε την πικρία του για ορισμένες αιχμές που έχει ακούσει από την πλευρά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.