Τι θα ισχύσει για τον ΕΝΦΙΑ κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων

Στα μέσα Οκτωβρίου η εκκαθάριση

Στοιχεία του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), αλλά και των φορολογικών εντύπων Ε9 και Ε2 θα αξιοποιήσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσουν στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για τους δικαιούχους έκπτωσης 20% που έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποίησε χθες η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κεφαλαίου του υπουργείου Οικονομικών Άννα Κόλλια μιλώντας στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος η εφαρμογή του Ε9 για διορθώσεις στοιχείων ακινήτων χωρίς πρόστιμα θα ανοίξει στα μέσα Οκτωβρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης. Από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα γίνει προσπάθεια ώστε να εκδίδεται άμεσα νέο εκκαθαριστικό μετά από κάθε διόρθωση των Ε9 κατά την διάρκεια της περίοδο 15 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου. Δηλαδή δεν θα υπάρξει ομαδική εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά πολλές «ατομικές» εκκαθαρίσεις.

Στα μέσα Οκτωβρίου θα γίνει η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα αφορά στην έκπτωση 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τις εκπτώσεις 50% ή 100% για τις περιπτώσεις φορολογούμενων με πολύ χαμηλό εισόδημα, ανάπηρους, ανέργους, κ.λπ.. Για την έκπτωση 20% στα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η κ. Κόλλια διευκρίνισε πως θα ισχύσει για αποπερατωμένα κτίσματα τα οποία έχουν ρευματοδοτηθεί, έχουν πάρει ρολόι και για οποιοδήποτε λόγο έχει γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης (συνολικά για όλο το έτος 2013) και σε καμία περίπτωση για ημιτελή κτίσματα καθώς και για ακίνητα που ουδέποτε έχουν ηλεκτροδοτηθεί. Τα τελευταία δεν θα δικαιούνται ούτε την έκπτωση του 20% των μη ηλεκτροδοτούμενων, ούτε τη μείωση της αξίας βάση μειωτικού συντελεστή 0,4%.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου θα προσπαθήσουν να ταυτοποιήσουν κτίσματα μεταξύ ψιλού κύριου και επικαρπωτή, έτσι ώστε να τύχουν και οι δύο της έκπτωσης σε περίπτωση που το ακίνητο έχει δηλωθεί κενό στο Ε2 μόνο από τον έναν. Το ανωτέρω δεν ισχύει για φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν διαφορετικά ποσοστά επί του ίδιου κτίσματος, καθώς το κάθε δικαίωμα εξετάζεται διαφορετικά.

Για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα η κ. Κόλλια είπε πως τα στοιχεία θα αντληθούν από το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά και τα έντυπα Ε9 και Ε2. Σε πρώτη φάση οι υπηρεσίες του υπουργείου θα ταυτοποιήσουν τους αριθμούς παροχής που έχουν δηλωθεί στο Ε9 με τα στοιχεία που θα αποστείλει ο ΔΕΔΔΗΕ και εν συνέχεια θα ελέγξει το Ε2 για να διαπιστωθεί η περίοδος που το κάθε κτίσμα είναι κενό.