ΚΕΔΕ: Απορρίπτει τον επανέλεγχο στις συμβάσεις που έγιναν αορίστου χρόνου

Σε άρνηση του επανελέγχου της μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με κριτήρια διαφορετικά από αυτά που όριζε το ΠΔ Παυλόπουλου κατέληξε το ΔΣ της ΚΕΔΕ, ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση.

Υπέρ του επανελέγχου -με τα κριτήρια που ορίζονται από το νομοθέτημα του Κ.Μητσοτάκη- τάχθηκαν ο γγ της ΚΕΔΕ Απόστολος Κοιμήσης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης, επανεκλεγέντες και οι δυο στους δήμους Αμφιλοχίας και Νεάπολης-Συκεών αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που εγκρίθηκε, η ΚΕΔΕ δηλώνει ότι δεν δέχεται «τον επανέλεγχο - επανακαθορισμό των κριτηρίων πρόσληψης που καθορίστηκαν και εφαρμόστηκαν με βάση τις διατάξεις μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου κατά το χρονικό διάστημα που αυτές έγιναν».

Συγχρόνως, στην απόφαση τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι δεν φέρουν «ουδεμία ευθύνη για ενέργειες αρμοδίων οργάνων ή υπηρεσιακών συμβουλίων για τη μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και ως εκ τούτου δεν συμφωνούμε στο να υποστούν, 10 και 15 χρόνια μετά, τις όποιες συνέπειες οι εργαζόμενοι».

Το ΔΣ ζητά «την προσωρινή αναστολή των ελέγχων μέχρις ότου ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση με σαφήνεια, το περιεχόμενό τους, με βάση την πρότασή μας» και ζητά άμεσα συνάντηση με τον υπουργό.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, η ΚΕΔΕ επανέρχεται στην πρότασή της και ζητά «την ενεργοποίηση τριμερούς διαλόγου μεταξύ υπουργείου -ΚΕΔΕ και ΠΟΕ/ΟΤΑ, που θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην επιλογή κοινά αποδεκτού και αξιοκρατικού συστήματος αξιολόγησης, που εφαρμόζεται με επιτυχία σε χώρες της ΕΕ».

Κατά τη συνεδρίαση υπήρξε πρόταση να καταδικαστεί η δίωξη των πέντε δημάρχων (Χαλανδρίου, Λαρισαίων, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Πατρέων και Ζωγράφου) που παραπέμφθηκαν για άρνηση ελέγχου των συμβάσεων.

Την πρόταση υποστήριξαν οι Γ.Ιωακειμίδης και Φ.Προβατάς (ΔΗΜΑΡ), Σπ.Τζόκας (ΣΥΡΙΖΑ), Ελ.Παντελάκη (ΚΚΕ) και ο Λ.Κυρίζογλου (ΝΔ).

Ο επανεκλεγείς δήμαρχος Μενεμένης- Αμπελοκήπων είναι ο μοναδικός δήμαρχος της ΝΔ που στήριξε την πρόταση, με κριτήρια -όπως επισήμανε- σαφώς αυτοδιοικητικά και ουδόλως πολιτικά. 

Τελικά η πρόταση δεν έγινε δεκτή από το ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Αντιπαράθεση και στη Βουλή

Δύο άρθρα που αφορούν τον επανέλεγχο των μετατροπών συμβάσεων με βάση το διάταγμα Παυλόπουλου και την αυτοδίκαιη απόλυση όσων έχουν χρησιμοποιήσει παραποιημένο πιστοποιητικό, τίτλο ή βεβαίωση, κυριάρχησαν στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανοιχτή διάθεση των δημοσίων εγγράφων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), διαπίστωσε πως τα άρθρα περιέχουν ασύμμετρες κυρώσεις σε όσους έχουν παρατυπήσει ή παρανομήσει, κάνοντας έλεγχο σε βάθος 20ετίας και καλύπτοντας ακόμα και συνταξιούχους. 

Απαντώντας η υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ανέφερε πως «αν εγώ σας έφερνα ένα πτυχίο πλαστό, δεν θα έπρεπε να πάρω σύνταξη».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του σε τρεις άξονες: Ο πρώτος αφορούσε το δικαίωμα της κυβέρνησης να προβεί σε ελέγχους επί παραγεγραμμένων πράξεων, την ώρα που η ίδια έχει νομοθετήσει την παραγραφή των δικών της ευθυνών σε σχέση με τα Μνημόνια.

Ο δεύτερος άξονας αφορούσε την αναλογικότητα των κυρώσεων σε σχέση με τις παρατυπίες ή παρανομίες που ενδεχομένως υπήρξαν κατά το παρελθόν, παραγράφηκαν και σήμερα επανεξετάζονται. 

Ο τρίτος άξονας αφορούσε την ανάγκη «επιείκειας» απέναντι σε ανθρώπους που προέβησαν σε «τυπικές παρανομίες», συχνά εν γνώσει και με προτροπή των ανωτέρων τους στους ΟΤΑ, προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην εργασία.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος χρησιμοποίησε μάλιστα και ένα παράδειγμα, το οποίο κατά τη γνώμη του καταδεικνύει την έλλειψη αναλογικότητας στις προβλέψεις του νόμου:

«Σήμερα το πρωί, με βρήκε εργαζόμενη που προσλήφθηκε με δύο πτυχία το 1984 προ νόμου Πεπονή και της βρήκαν (δέχομαι ότι το έβαλε η ίδια πριν τρία χρόνια), πιστοποιητικό γνώσης ξένης γλώσσας, με το οποίο απέλαβε και ένα επίδομα ύψους 3.000 ευρώ. 

» Μου απέκρυψε ότι το έβαλε, αλλά εγώ δέχτηκα ότι το έβαλε. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει αναλογία παραπτώματος και ποινής, διαφορετικά διαλύθηκε η κοινωνία. Θα πρέπει να πληρώσουν τίμημα ανάλογο του παραπτώματός τους και όχι τίμημα ζωής (σ.σ. αυτοδίκαιη αργία, στέρηση σύνταξης), όπως τους καταδικάζει η μνημονιακή πρόβλεψη σήμερα.»

Η επιχειρηματολογία Μητρόπουλου προκάλεσε την αντίδραση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος εκτίμησε πως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ως εργατολόγος, «παρασύρθηκε από την επαγγελματική του ιδιότητα».

«Θέλω να διευκρινιστεί εάν είναι επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, το ότι είναι ελάσσονος σημασία το αδίκημα της πλαστογραφίας ενός πτυχίου, στην αγωνία ενός νέου να βρει δουλειά» δήλωσε ο κ. Κουτσούκος, αν και αναγνώρισε πως η επιχειρηματολογία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τον αναδρομικό έλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων «έχει βάση».

«Η Αριστερά και εγώ προσωπικώς ως ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε υπέρ της ανεύρεσης, αναζήτησης και τιμωρίας όσων χρησιμοποίησαν πλαστά πιστοποιητικά, παραποίησαν και συντήρησαν τους φακέλους τους» απάντησε ο Αλ. Μητρόπουλος.

«Δεν ανιχνεύετε όμως τις πλαστότητες που είναι 600 με 700 άτομα και πρέπει να τιμωρηθούν, αλλά τις πέντε με έξι χιλιάδες των υπαλλήλων για τους οποίους σας πιέζουν οι δανειστές -όσες και όσους, όταν έληγε η 8μηνη σύμβασή τους, προσέφεραν στους δήμους την εργασία τους χωρίς χρήματα σε συναίνεση με τους δημάρχους, επειδή ήθελε συνεχή ανανέωση σύμβασης ο δήμος» τόνισε.

«Δεν έχουμε κανένα κυνήγι μαγισσών, διότι οι στόχοι για τις απολύσεις έχουν επιτευχθεί» απάντησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Δεν θέλουμε να απολύσουμε άλλους στο Δημόσιο, διότι κάναμε σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές να τελειώνουν οι αριθμητικοί στόχοι» συμπλήρωσε.

«Αναδρομικός έλεγχος συμβάσεων και συνταξιοδοτήσεων πουθενά στον πλανήτη, σε καμία προ-δημοκρατική και δημοκρατική εποχή δεν έχει συμβεί να πάτε σε συνταξιούχους 20 ετών και να πείτε ότι σας παίρνουμε τη σύνταξη πίσω επειδή προσκομίσατε το 1985-90 ένα πιστοποιητικό...» τόνισε ο Αλ. Μητρόπουλος.

«Αν εγώ, κ. Μητρόπουλε, σας έφερνα ένα πτυχίο το οποίο ήταν άκυρο, πλαστό, πριν 20 χρόνια, εσείς θέλετε να πάρω τη σύνταξη του Δημόσιου. Σε ποια επιείκεια θέλετε να υπακούσουμε; Στην επιείκεια ενός Κράτους το οποίο εξαπατήθηκε, έστω προ 20ετίας, από κάποιον υπάλληλό του, φέρνοντας ένα πλαστό πτυχίο ή απολυτήριο Λυκείου - και σε αυτόν τον υπάλληλο να πούμε μπράβο και να του δώσουμε και σύνταξη; Ευχαριστούμε πολύ, δεν θα το πάρουμε» απάντησε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Με την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ, Γ.Κυρίτσης, δηλώνοντας πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει πως «αν κάποιος έχει πλαστά πτυχία, κανείς δεν μπορεί να τον δικαιολογήσει. Το ξεκαθαρίζουμε αυτό, για να μη μείνει καμία σκιά, ότι εμείς δήθεν βραβεύουμε όσους πλαστογραφούν πτυχία».

news.in.gr