Μονομερής ενέργεια από τη Γαλλία-Εκνευρισμός στη Γερμανία

Το Παρίσι προχώρησε σε μονομερή ενέργεια προκαλώντας τον εκνευρισμό του Βερολίνου.
Ανακοίνωσε έναν προϋπολογισμό για το 2015, στον οποίο αναφέρει πώς  θα επαναφέρει το χρέος της εντός των πλαισίων της ΕΕ δύο χρόνια αργότερα απ' ό,τι είχε υποσχεθεί, μια οπισθοχώρηση την οποία απέδωσε στην εύθραυστη οικονομία.
Η ανακοίνωση από το Παρίσι ήρθε μερικές ώρες αφού έγινε γνωστό πως και η Ιταλία σχεδιάζει να χαλαρώσει το ρυθμό των επώδυνων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος σε μια προσπάθεια να αποφύγει άλλον έναν χρόνο ύφεσης.
«Η οικονομική πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί πιο αργά απ' ό,τι σχεδιαζόταν λόγω των οικονομικών συνθηκών – πολύ ασθενής ανάπτυξη και πολύ ασθενής πληθωρισμός» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.
Βάσει του σχεδίου του γαλλικού προϋπολογισμού, το δημόσιο έλλειμμα πρόκειται να μειωθεί από 4,4% φέτος σε 4,3% την ερχόμενη χρονιά, σε 3,8% το 2016 και σε 2,8% το 2017 – κάτω από το καθορισμένο από την ΕΕ όριο του 3%.
Η Γαλλία είχε υποσχεθεί προηγουμένως στους εταίρους της στην ΕΕ πως θα κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι τον ερχόμενο χρόνο, μια προθεσμία που είχε ήδη παραταθεί από το 2013. Ωστόσο η γαλλική ανεξάρτητη αρχή που επιβλέπει τα δημόσια οικονομικά εξέφρασε αμφιβολίες για την επίτευξη ακόμη και των νέων στόχων.
Παρά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τις προβλέψεις της, η ανεξάρτητη γαλλική αρχή που επιβλέπει τα δημόσια οικονομικά, το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιων Οικονομικών, ανακοίνωσε πως και οι αναθεωρημένες προβλέψεις για το 2016 και το 2017 εξακολουθούν να μοιάζουν αισιόδοξες.
Εκνευρισμός στο Βερολίνο
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε απευθυνόμενη στη Γαλλία ότι έγκειται σε καθεμιά ευρωπαϊκή χώρα να τιμήσει την υπόσχεσή της για υγιή δημοσιονομική πολιτική, προειδοποιώντας πως αυτό που διακυβεύεται είναι η αξιοπιστία ολόκληρης της ΕΕ.
«Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Μέρκελ σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο μερικές ώρες αφού η Γαλλία ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους της ΕΕ για το έλλειμμα πριν από το 2017, τέσσερα χρόνια αργότερα απ' ό,τι είχε αρχικά υποσχεθεί.
«Δεν είμαστε στο σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι η κρίση βρίσκεται πλήρως πίσω μας. Γι' αυτό είναι τώρα σημαντικό για όλους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους με αξιόπιστο τρόπο», δήλωσε η καγκελάριος, χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα ίδια τα κράτη μέλη. Αποτελεί ευθύνη καθενός κράτους να κάνει τη δουλειά του για να προωθήσει την ανταγωνιστικότητά του», συμπλήρωσε.
Η κύρια ένωση εξαγωγέων της Γερμανίας, η BGA, κατηγόρησε τη Γαλλία ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ και την ευρύτερη περιφερειακή οικονομία.
«Η γαλλική ελίτ εξακολουθεί να μην έχει καταλάβει ότι τον 21ο αιώνα δεν μπορείς να γίνεις ανταγωνιστικός τυπώνοντας χρήμα», τονίζει ο πρόεδρος της BGA Άντον Μπέρνερ, σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας που πρόκειται να εκφωνήσει σε μια διάσκεψη στο Βερολίνο.
«Αν η χώρα δεν σκεφτεί ένα τρόπο για να βγει από την καθοδική πορεία, το ευρώ και ως εκ τούτου η Ευρώπη κινδυνεύουν», προσθέτει.