Εκλογικός νόμος. Και εγένετο ο νέος δικομματισμός


Τις τελευταίες μέρες σημαντικό μέρος της επικοινωνιακής καμπάνιας, συντονισμένης θα μπορούσαμε να πούμε, από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ήταν ότι ο νέος εκλογικός Νόμος θα είναι ψηφισμένος από την Χρυσή Αυγή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να συμπορεύεται και να δέχεται τις ψήφους αυτές.

Την ημέρα της ψηφοφορίας η Χρυσή Αυγή επέλεξε  να μην ψηφίσει τον εκλογικό νόμο παρότι ως μικρό κόμμα είχε κάθε όφελος να πάρει κομμάτι από την «πίτα» των 50 εδρών και άρα, με την ίδια λογική, να συντάσσεται με την αντίθετη πλευρά;

Η Νέα Δημοκρατία, πιστή σε αυτά που πρεσβεύει, ουδέποτε ήταν υπέρ της απλής αναλογικής.
Στην μακρά ιστορία της στα πολιτικά πράγματα του τόπου υπήρξε περίπτωση που αν και 2ο κόμμα συγκέντρωσε πολύ περισσότερες έδρες από το 1ο!!! («τριφασικό» εκλογικό σύστημα, 1956)
Στην προκείμενη περίπτωση και εφόσον όλα τα γκάλοπ την εμφανίζουν πρώτο κόμμα έχει κάθε συμφέρον να θέλει το δώρο των 50 εδρών.

Ερωτήματα τίθενται για τα κόμματα της ΚεντροΑριστεράς (ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι) αλλά και της παραδοσιακής Αριστεράς (ΚΚΕ) που αρκέστηκε να δηλώσει «παρών» χωρίς να πάρει θέση.

Το πράγμα παίρνει κωμικοτραγική διάσταση αν αναλογιστούμε ότι πέρσι, την ίδια ακριβώς μέρα, η Φώφη Γεννηματά ζητούσε απλή αναλογική και κατάργηση του Bonus (video)


Τα όσα ειπώθηκαν στην Βουλή από το ΠΑΣΟΚ, περί ανάγκης ενός συνολικότερου σχεδίου για τον εκλογικό Νόμο, μόνο ως υπεκφυγή μπορούν να θεωρηθούν.

Για δε το Ποτάμι που το εκλογικό του μέλλον διαφαίνεται αβέβαιον μόνο έκπληξη προκαλεί η στάση του. Εκτός, βεβαίως βεβαίως, αν ο ρόλος του στα πολιτικά πράγματα είναι ως.. καταλύτης συγκρότησης μια μεγάλης κεντροδεξιάς συμμαχίας στην οποία προσθέτει και το ΠΑΣΟΚ
(ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει σε  ατέρμονες επιτροπές για την ΚεντροΑριστερά και τον...«προοδευτικό πόλο» ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ)

Τελικώς με αφορμή τον εκλογικό Νόμο βγήκαν στην επιφάνεια εξόχως ενδιαφέροντα πράγματα

Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι εμφανιζόμενα να συμπορεύονται μόνο με την Νέα Δημοκρατία αφήνουν ελεύθερο το πεδίο της ΚεντροΑριστεράς-Σοσιαλδημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο δεν φλερτάρουν τυχαία οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες.

Η αναμενόμενη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από το Φθινόπωρο με την αθρόα προσχώρηση ανθρώπων προερχόμενων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και τoυ ευρύτερου σοσιαλιστικού χώρου, θα αποτελέσει κατά πάσα πιθανότητα και την τελευταία πράξη του δράματος για το κόμμα που με τόσα όνειρα  και φιλοδοξίες ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Και όχι άδικα αφού η ανανέωση ουδέποτε προχωρά, οι ίδιοι και οι ίδιοι περιφέρονται στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη και των τοπικών κομματικών γραφείων που τυγχάνει να λειτουργούν ακόμη. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς που εμφανίζονται να κάνουν «ένα βήμα πίσω» προς χάρη της ανανέωσης, στην πραγματικότητα αποδέχονται ότι πρέπει  κάπως να αλλάξει η «βιτρίνα» αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα επανέλθουν αποφασιστικά συνεχίζοντας τις ίδιες πρακτικές που οδήγησε τον Πολιτικό Φορέα στην περιθωριοποίηση και την ανυποληψία.
Ίσως η πίεση αυτών των στελεχών με στερητικό σύνδρομο εξουσίας που προσδωκούν σε κομμάτι από την πίτα σε συγκυβέρνηση με την ΝΔ (σε συνδυασμό βεβαίως με τις σαφείς προειδοποιήσεις Βενιζέλου) να οδήγησε την Φώφη Γεννηματά στο στρατηγικό λάθος της.

Σε κάθε περίπτωση, απ΄αυτή την ιστορία ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει ωφελημένος ενώ παράλληλα προετοιμάζεται το πολιτικό περιβάλλον της επόμενης μέρας. 
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν την επικράτηση δυο (2) μεγάλων πολιτικών πόλων (ΚεντροΔεξιά-ΚεντροΑριστερά) με τα μικρότερα να περιστρέφονται ως δορυφόροι ή να απορροφώνται από το ...βαρυτικό πεδίο της μαύρης τρύπας.

Σχόλια