Από τη Σφαίρα στον Κώνο

Η Ελληνική Κοινωνία μετασχηματίζεται. Ταχύτατα.

Παρόμοια τεκτονική αλλαγή συνέβη ξανά λίγο πριν και αμέσως μετά το 1974 όταν σταδιακά μεγάλα τμήματα της Ελληνικής Κοινωνίας άρχισαν να βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο, με αποτέλεσμα η σχηματική της δομή να μοιάζει με Σφαίρα παρόμοια της Υδρογείου.

Βασικά χαρακτηριστικά του Σφαιροειδούς σχήματός της ήταν μέχρι και το 2010 τα ακόλουθα:

Α. Μικρή άρχουσα τάξη και αναλόγως μικρή εργατική τάξη.

Β. Τεράστια μεσαία τάξη με ομαλές κοινωνικοοικονομικές διαβαθμίσεις.

Γ. Κοινή χρήση της Ελληνικής γλώσσας με ελάχιστες διαφοροποιήσεις που να σχετίζονται με την κοινωνική και οικονομική θέση. Για παράδειγμα το παιδί του πλουσίου μιλούσε την ίδια εκδοχή της Νέας ελληνικής με το παιδί του εργάτη.

Δ. Κοινά έθιμα και μικρές διαφοροποιήσεις στο επίπεδο Παιδείας που λάμβανε κάποιος.

Εδώ και 7 χρόνια η Σφαίρα λιώνει σαν παγωτό.
1. Οι πιο αδύναμοι Οικονομικά ισοπεδώνονται σε μία επίπεδη βάση. Την βάση ενός Κώνου που αποτελεί τη νέα Σχηματική Δομή της Ελληνικής κοινωνίας.

2. Οι ισχυρότεροι Οικονομικά και Κοινωνικά τείνουν να απομονωθούν στην κορυφή του Κώνου χάνοντας την επαφή με τα κατώτερα στρώματα ακόμα και σε επίπεδο χρήσης της γλώσσας αλλά και καθημερινών συνηθειών.

3. Η Μεσαία τάξη συμπιέζεται προς τα κάτω με ραγδαίους ρυθμούς.

4. Οι νέοι μεταναστεύουν αφήνοντας ένα τραγικό κενό στη δυνατότητα της Ελληνικής Κοινωνίας να παράγει πλούτο και δημιουργικό έργο.

5. Ο συνεκτικός δεσμός των εθίμων και συνηθειών διαρρηγνύεται.

6. Η κορυφή αποκτάει πιο οξύ σχήμα και αυτό είναι χαρακτηριστικό των πλέον υποανάπτυκτων κοινωνιών. Οι Δυνατοί - κατά τον Βυζαντινό όρο - αποκόπτονται από τη βάση οριστικά.

7. Η πρόσβαση στην Παιδεία έχει αρχίσει να κρίνει τη δυνατότητα διαφυγής από τη χώρα για τους νεότερους.

Η πιθανή διάρκεια ενός τέτοιου ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ για τη χώρα Μετασχηματισμού πιθανότατα να είναι άλλα 10 με 15 χρόνια ΕΚΤΟΣ και αν κάτι στο ενδιάμεσο ανακόψει αυτή τη διαδικασία προς το καλύτερο.

Το ζούμε όλοι μας καθημερινά και είναι βασανιστικό. Ακόμα και αυτοί οι λίγοι που βλέπουν βελτίωση στη ζωή τους μέσα στην Κρίση αντιλαμβάνονται ότι αποκόπτονται και γκετοποιούνται σε ένα μεταμοντέρνο Apartheid, το οποίο δεν είναι αρεστό ούτε στους ίδιους.

Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι ένα από τα ωραιότερα πράγματα του να ζει κάποιος στην Ελλάδα υπήρξε Ιστορικά αυτή η αίσθηση ισότητας και ελευθερίας, αυτή η γλυκιά κοινωνικοποίηση της παρέας!

Σε τελική ανάλυση πόσο καλύτερη θα γίνει η ζωή σου αν η συντριπτική πλειοψηφία γύρω σου υποφέρει και στερείται??

Αν ο Κώνος επικρατήσει, θα έχουμε αλλάξει προς το τραγικότερο και όχι απλά προς το χειρότερο.

Η συνεκτικότητα της Σχηματοδομής της Σφαίρας ηττάται και μαζί της όλοι μας ανεξαιρέτως ως άτομα και ως σύνολα – ως πολίτες και ως οικογένειες.

Υπάρχει όμως ακόμη χρόνος για μεταστροφή, υπάρχουν ακόμη δυνατότητες και ευκαιρίες - το μάτς δεν έχει λήξει - και παρότι η αισιοδοξία πολλές φορές είναι η αυτοπαγίδευση πριν την καταστροφή, είναι σαφές πως η Ελλάδα έχει καί ανθρώπους αλλά καί πλουτοπαραγωγικές πηγές για να τα καταφέρει.

Σχόλια