Εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, αυξάνει το ΑΕΠ

Η Κίνα τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς που πολλές φορές φτάνουν σε διψήφια νούμερα.

Όμως αναρω- τηθήκατε ποτέ πως μπορεί η Κίνα να αναπαράγει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στοχευμένους με τόση μεγάλη ακρίβεια χρόνο με τον χρόνο; Ή πως μπορεί να απορροφά με τόσο μεγάλη επιτυχία όλο αυτό το ογκώδες πλεόνασμα των κατασκευαστικών υλικών;

Χμ, μάλλον το υποπτευόμασταν ανέκαθεν ότι όλο αυτό το σύστημα των αποκαλούμενων "μεγάλων έργων" δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένας έξυπνος τρόπος κατασπατάλησης χρημάτων και φυσικών πόρων. Οι Κινέζοι όμως μας το ξεφουρνίζουν κατάμουτρα δίχως να κρατούν τα προσχήματα.

Ε ναι λοιπόν, τα μεγάλα έργα για τους Κινέζους είναι αυτό ακριβώς που υποπτευόμασταν. Πεταμένα χρήματα και εξαντλημένες φυσικές πηγές που στόχο έχουν την αύξηση του ΑΕΠ.

Πως το κάνουν αυτό; Απλό! Δεν σταματάνε ποτέ να κτίζουν! Τι σημαίνει αυτό; Γκρεμίζουν κτίρια νεόχτιστα, που πολλές φορές δεν έχουν καν ολοκληρωθεί, και ύστερα τα ανακατασκευάζουν. Όπως τα πιάτα ένα πράγμα, τα ξεβγάζουν και επαναλαμβάνουν την διαδικασία.

Σύμφωνα με τα ifeng.com and people.com.cn η Κίνα συγκεντρώνει (κρατηθείτε) 2 δις m2 νέα οικοδομική επιφάνεια κάθε χρόνο καταναλώνοντας το 40% του συνολικού τσιμέντου και ατσαλιού παγκοσμίως. Απομυζεί τους φυσικού πόρους του πλανήτη για να γκρεμίσει ξενοδοχεία 4 αστέρων προκειμένου να κτίσει άλλα 5 αστέρων.

Δεν πήραν το μάθημά τους από αυτό που έπαθε η Αμερική το 2008 και πάνε γυρεύοντας για μία ολόδική τους κρίση. Μόνο που η δική τους κρίση θα είναι πολύ χειρότερη καθώς τα μεγέθη της Κίνας είναι παρασάγας μεγαλύτερα! Εδώ έχουν καταφέρει το αδιανόητο, να μιλάμε για την κορυφή του κάρβουνου της Κίνας όπως είδαμε εδώ.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα της κινέζικης τακτικής:
  • Το συγκρότημα Wood Community στην Hefei City (合肥维也纳森林花园小区) κατεδαφίστηκε πριν ολοκληρωθεί την 10η Δεκεμβρίου του 2005. Κάλυπτε μία επιφάνεια 20,000 m2 ενώ η κύρια κατασκευή ήταν υπερυψωμένη στα 50,5 m. Τα δεκάδες εκατομμύρια yuan θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια ενώ ο 16ος όροφος ήταν ακόμα υπό κατασκευή. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση το συγκρότημα μπλόκαρε τη θέα μεταξύ του Huangshan Road και του Dashushan Mountain.
  • Το συγκρότημα Bund Comunity στην Wuhan (武汉外滩花园小区) διένυε τον 4ο χρόνο ζωής του όταν ανατινάχθηκε στις 30 Μαρτίου του 2002. Χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να κτιστεί, έζησε τέσσερα χρόνια μέχρι να αποδειχθεί ότι ήταν παράνομο και ότι παραβίαζε τον εθνικό κανονισμό προστασίας από τις πλημμύρες και μόνο μερικά λεπτά για να καταπιεί 200 εκ. yuan και πολλά περισσότερα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
  • Το Exhibition Center (瑜西会展中心) ήταν 5 χρονών όταν κατεδαφίστηκε στις 20 Αυγούστου του 2005. Η ανέγερση του κτίριο της Yongchuan City, Chongqing Municipality κόστισε 40εκ yuan και "μόνο" 250 κιλά δυναμίτη και 5000 εκπυρσοκροτητές για να ανατιναχθεί. Ήταν εκθεσιακό κέντρο και κατεδαφίστηκε επειδή θεωρήθηκε ότι ήταν καλύτερο ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων από έναν χώρο φιλοξενίας μερικών "χαζών" εκθέσεων. Η επένδυση για το ξενοδοχείο ήταν 250 εκ. yuan.
  • To Zhongyin Building στη Wenzhou City (温州中银大厦), 6 χρονών, απεβίωσε την 18η Μαΐου του 2004. Από το 1997 που ολοκληρώθηκε, το 93 μέτρων κτίριο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ καθώς θεωρήθηκε μη ασφαλές και συνδέθηκε με την μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς. Η επίλυση των προβλημάτων ασφάλειας θα απαιτούσε περισσότερα κεφάλαια από το κόστος του ίδιου του κτιρίου. Οπότε το ανατίναξαν. Απλά πράγματα!
  • Το Shouyi Sports Center (首义体育培训中心), 10 χρονών, ανατινάχθηκε την 16η Ιουνίου του 2009. Το αθλητικό αυτό κέντρο ήταν το "σπίτι" πολλών ταλέντων του αθλητισμού της Κίνας συμπεριλαμβανομένου και του παγκόσμιου πρωταθλητή στο μπάντμιντον Gao Ling and Wei Yili. Όταν όμως η ύπαρξή του ενεπλάκη με το αξίας 20 δις πρότζεκτ ενός μουσείου για την 100η επέτειο της Επανάστασης του 1911, έπρεπε να βγει από τη μέση, παρόλο που ήταν μόνο 10 χρονών και ανακαίνιζε μάλιστα τον αθλητικό εξοπλισμό του.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και θα χρειαζόμουν σελίδες αναρτήσεων για να τα συμπεριλάβω όλα. Στο slideshow θα δείτε φωτογραφίες από την κατεδάφιση των 5 παραπάνω συγκροτημάτων καθώς και αρκετών άλλων.


Διαβάστε εδώ για την ξηρασία στην Κίνα.

Σχόλια

  1. Πραγματικά δεν υπάρχει σχόλιο γι αυο το πράγμα... Είναι γεγονός πως οι Κινέζοι είναι υπερβολικοί. Τεράστια παραγωγή και ένα τεράστιο πλέόνασμα. Δυστυχώς οι συνεχείς αντλήσεις των φυσικών πόρων δεν έχουν αποδώσει κάτι οφέλιμο. Το μόνο που έχουν αποδόσει είναι όπως σωστά λες: Τσιμέντο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ζήτημα είναι ότι κατασπαταλούν τους πόρους ολόκληρου του πλανήτη και όχι μόνο της χώρας τους. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτούς εκεί. Έχουν διαλύσει το περιβάλλον. Για να μην μιλήσουμε και για το κίτρινο νέφος που καλύπτει την ανατολική Ασία λόγω των καύσεων του κάρβουνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αλήθεια είναι ότι η Κίνα είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΤΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΥΣΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαφώς, μόνο που τώρα τελειώνουν οι πίτσες και τα ποτά και το πάρτι πρέπει να σταματήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου