Η κατανάλωση αυξάνεται, η παραγωγή μειώνεται

Επιστρέφω στο ζήτημα των δημη- τριακών καθώς αποτελούν έναν πολύ σημαντικό, αν όχι τον κύριο, παράγοντα που οδηγεί τις ανατα- ραχές στις χώρες όπου ο μεγάλος όγκος του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Πριν λίγες μέρες, στις 7 Απριλίου του 2011, ο FAO έδωσε τα συγκεν- τρωτικά δεδομένα της παραγωγής και κατανάλωσης των δημητριακών από το 2001 έως και την πρόβλεψή για το 2011. Τα στοιχεία είναι αρκούντως ανησυχητικά.

Στο διάγραμμα(α) που έφτιαξα με τα στοιχεία αυτά απεικονίζεται η παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση των δημητριακών. Παρατηρούμε τα εξής:

  • Η παγκόσμια παραγωγή των δημητριακών έπεσε το 2010 και η πρόβλεψη και για το 2011 είναι επίσης πτωτική.
  • Η συνολική κατανάλωση από το 2001 αυξάνει περίπου κατά 1,92% κάθε χρόνο. Σε διάστημα 10 χρόνων η αύξηση είναι 20,2%.
  • Το 2011 προβλέπεται μεγαλύτερη κατανάλωση απ' ότι παραγωγή. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:
    1. Την μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών.
    2. Την διατήρηση της τιμής των δημητριακών στα ίδια επίπεδα, αν όχι ακόμα και την αύξησή της.
Οι κύριοι εξαγωγείς σιταριού είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Η Αργεντινή μάλιστα υπέγραψε πρόσφατα μια συμφωνία αρκετών δις με την Κίνα για εξαγωγή σιτηρών. Αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο ωφελούνται οι χώρες εξαγωγείς από τις υψηλές τιμές. Ειδικά η Αργεντινή εξάγει και πετρέλαιο, οπότε ωφελείται πολλαπλώς. Τα στοιχεία αυτά εξηγούν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που εμφανίζει η συγκεκριμένη χώρα το 2010 και το 2011 παρά τον αποκλεισμό της από τις αγορές λόγω της στάσης πληρωμών που κήρυξε κάποια χρόνια πριν.

Άσχετα πάντως από το ποιος ωφελείται, η σταθερή αύξησης της κατανάλωσης των δημητριακών μπορεί να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε υψηλά ελλείμματα παραγωγής καθώς θα αναπτύσσονται χώρες υψηλού πληθυσμιακού βάρους όπως η Κίνα και η Ινδία (συνολικά περίπου 2,3δις). Δεν είμαι αισιόδοξος κατά πόσο μπορούμε να δούμε σύντομα μια πτώση των τιμών όσο διατηρείται το συγκεκριμένο παραγωγικό μοντέλο και όσο η γεωργία στηρίζεται στο διαρκώς εξαντλούμενο πετρέλαιο.

Θα πρέπει η ανθρωπότητα να σκεφτεί τι θα κάνει με την ενέργεια και τα τρόφιμα πριν να είναι πολύ αργά. Άλλωστε όπως φαίνεται και από το γράφημα, η αύξηση της κατανάλωσης είναι σταθερή και ανεξάρτητη από την αύξηση της τιμής των δημητριακών. Επομένως η τιμή δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αναστολέας της κατανάλωσης. Άλλωστε πρόκειται για κάλυψη των βιοτικών αναγκών της ανθρωπότητας και όσο και να ανέβει η τιμή, ο άνθρωπος δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει.

Διαβάστε εδώ για την "λιπαρή" ανάπτυξη της Ελλάδας.
Διαβάστε εδώ για την ξηρασία που απειλεί τις καλλιέργειες σίτου στην Κίνα.
Διαβάστε εδώ πως το πετρέλαιο οδηγεί τις τιμές των τροφίμων και είναι η αιτία για τις εξεγέρσεις.

(α) Κάντε κλικ στο διάγραμμα για να το δείτε σε μεγέθυνση.

    Σχόλια

    1. Η οικονομική κρίση πολύ σύντομα θα γίνει διατροφική.Και επειδή ακριβώς ο άνθρωπος δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει, αυτό θα δώσει το έναυσμα για πολύ μεγαλύτερη αναμπουμπούλα από αυτή που ζούμε σήμερα. Τα σημερινά θα είναι παιδική χαρά τότε!
      http://greekcitizen.pblogs.gr/

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Έτσι είναι. Η "πετρελαιοποίηση" της αγροτικής παραγωγής έχει ναρκοθετήσει το σύνολο σχεδόν του βιοτικού οικοδομήματος. Ο άνθρωπος θα πρέπει να αναζητήσει άλλες ενεργειακές πηγές και διαφορετικές μεθόδους καλλιέργειας.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.
      ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΙΣΧΥΣ ΑΝΑΠΑΡΗΞΑΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ.
      isxys.blogspot.com

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. Ευχαριστούμε! Για αύριο σας έχουμε κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον. Θα σας κρατάμε ενήμερους.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    5. Στην Γαλλια ηδη συγκρινουν την φετεινη ξηρασια με παλιοτερες και υπαρχει πραγματι εντονη ανησυχια αν και οι ειδικοι επισημαινουν οτι ενας βροχερος Ιουνιος , μπορει να αντιστρεψει αυτοματα τους δεικτες

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    6. Αυτό είναι αλήθεια. Όμως η πιθανότητα για έναν βροχερό Ιούνιο νομίζω είναι μικρή. Η στατιστική αυτό λέει. Αν και τώρα με το λιώσιμο των πάγων οι ψυχρές αέριες μάζες που ήταν εγκλωβισμένες στους πόλους απελευθερώνονται και οδηγούνται σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη. Γι' αυτό έχουμε αυτούς τους βαρείς χειμώνες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Ας ελπίσουμε σε κάθε περίπτωση για το καλύτερο δυνατό!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    7. Φίλε μου Παναγιώτη καλωσόρισες εδώ στην ποικίλη και ποιοτική ενημέρωση..
      Εδώ θα τα λέμε που και που, αποστασιοποιημένοι ή εντελώς απαλλαγμένοι από την «μπόχα», το έρεβος και τον θυμό των μηδενιστικών κηρυγμάτων….εκείνων των αυτονομο-αριστεριστο-δεξιών…….που σχολιάζουν διάφορα….ανέξοδα… εδώθε…. κείθε..

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    8. Δωδωναίε, το να είσαι blogger σημαίνει να προσφέρεις κάτι στο ήδη υπάρχων. Το να βρίζει κάποιος βγάζοντας απλά το άχτι του δεν προσφέρει τίποτε. Ο πλούτος που μπορούν να προσφέρουν να blobgs δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται σε αναπαραγωγή των τηλεοπτικών πάνελς όπου οι μεν τσακώνονται με τους δε χωρίς να βγαίνει κανένα αποτέλεσμα.
      Προσωπικά είμαι οπαδός των πρωτότυπων αναρτήσεων που βγαίνουν με κάποια δουλειά και κατά της εύκολης αναπαραγωγής.

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    Δημοσίευση σχολίου