Το Μεξικό στο χείλος του γκρεμού

Έχετε ακουστά το Cantarell; Μάλλον όχι. Λοιπόν πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο μετά το Ghawar της Σ. Αραβίας και το Burgan του Κουβέιτ. Βρίσκεται στο Μεξικό.

Και τα τρία λοιπόν  στερεύουν με γοργούς ρυθμούς. Όμως εξάντληση από εξάντληση έχει διαφορά.

Στο γράφημα(1) φαίνεται η ημερήσια παραγωγή του Cantarell σε χιλιάδες βαρέλια. Τα δεδομένα είναι από το Sistema de Información Energetica του Υπουργείου Ενέργειας της Κυβέρνησης του Μεξικού.

Βλέπετε την τραγική πτώση της παραγωγής. Από το μέγιστο του Δεκεμβρίου του 2003 με 2140 χιλιάδες βαρέλια ανά ημέρα έπεσε τον Μάρτιο του 2011 στα 330 βαρέλια. Μιλάμε για πτώση της τάξης του 85%. Αυτός ο ελέφαντας της πετρελαϊκής παραγωγής πεθαίνει με γοργούς ρυθμούς αφήνοντας το Μεξικό στα κρύα του λουτρού.

Για το Μεξικό οι εξαγωγές πετρελαίου είναι απαραίτητες για την στήριξη του πέσο. Ήδη οι Μεξικάνοι με την άνοδο της τιμής των τροφίμων και τις περιβαντολλογικές καταστροφές (βλέπε BP) έφθασαν να ξοδεύουν το 50% του εισοδήματός τους στην σίτιση.

Ας δούμε τώρα το επόμενο γράφημα(1) που αναπαριστά την παραγωγή πετρελαίου και την εσωτερική κατανάλωση στην χώρα του Μεξικού από το 1965 μέχρι το 2009. Τα στοιχεία είναι από την BP.
Η παραγωγή μειώνεται ενώ η εσωτερική κατανάλωση αυξάνεται. Όταν οι δυο καμπύλες θα τμήσουν η μία την άλλη, το Μεξικό δεν θα έχει πια πετρέλαιο για να εξάγει.

Χαρακτηριστικά, από τα 1906 χιλιάδες βαρέλια ημερήσιες εξαγωγές το 2004, έπεσε το 2009 στα 1035. Πτώση 45,70%. Ήδη λοιπόν το Μεξικό έχει απολέσει ένα σημαντικό έσοδο. Αν με ρωτήσετε λοιπόν που θα συμβεί η επόμενη εξέγερση, θα σας πω, στο Μεξικό.

Άλλωστε οι Μεξικάνοι έχουν ήδη κατέβει στους δρόμους 2 φορές: μία το 2008, όταν η κυβέρνηση εξέταζε την πώληση της εθνικής πετρελαϊκής εταιρίας Pemex και μία το 2007 όταν αυξήθηκε η τιμή της τορτίγιας (tortilla) εξαιτίας της μετατόπισης της παραγωγής καλαμποκιού στα βιοκαύσιμα.

Φαντάζεστε την συνέχεια. Η πίεση στα αμερικάνικα σύνορα από τους Μεξικανούς που θα αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή (λέμε τώρα) στην Αμερική θα αυξηθεί. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Το Μεξικό είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου των ΗΠΑ. Καταλαβαίνετε το πρόβλημα που δημιουργείται στην οικονομία τους που ήδη βρίσκεται σε κακά χάλια.

Όμως το Μεξικό καλό θα ήταν να σταματήσει από τώρα τις εξαγωγές ή τουλάχιστον να τις περιορίσει ώστε να κάνει προμήθειες για να καλύψει την εσωτερική ζήτηση. Δεν θα πρέπει να περιμένει να φθάσει ο κόμπος στο χτένι όπως έγινε στην Αίγυπτο. Τότε θα είναι πια αργά. Η άσχημη οικονομική κατάσταση σε συνδυασμό με το εμπόριο των ναρκωτικών που ανθεί θα αποσταθεροποιήσουν επικίνδυνα την κατάσταση. Και τότε μόνο ο Subcomandante Marcos θα μπορεί να σώσει την χώρα.

Διαβάστε εδώ για την κατάσταση στην Σαουδική Αραβία.
Διαβάστε εδώ γιατί δεν γίνεται να εξεγερθούν οι Νιγηριανοί.
Διαβάστε εδώ πως η Σαουδική Αραβία πιέζει τις τιμές του πετρελαίου.
Διαβάστε εδώ για την κορυφή των εθνών και την μείωση της παραγωγής.
ή 
Διαβάστε εδώ όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα ανάλυσης όπως το παραπάνω.

(1) Κάντε κλικ στο γράφημα για να το δείτε σε μεγέθυνση.

Σχόλια