Τα τρόφιμα αποτελούν πλέον χρηματιστηριακό είδος και οι τιμές τους ακολουθούν τις τιμές του πετρελαίου όπως είδαμε και εδώ. Η γεωργία "έντασης", δηλ. η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων από μικρό αριθμών γεωργών έχει καταστήσει την γεωργία άμεσα εξαρτώμενη από το πετρέλαιο που τροφοδοτεί τις τεράστιες γεωργικές μηχανές.
Όμως από την στιγμή που η διακύμανση στις τιμές του πετρελαίου είναι έντονη, το ίδιο συμβαίνει και με τις τιμές των τροφίμων. Και επειδή τα τρόφιμα αποτελούν βασικό είδος για την επιβίωση, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθίστανται επιτακτική η ανάγκη ασφάλισης απέναντι στις απότομες μεταβολές των τιμών τους.
Στο άρθρο που ακολουθεί από τους Financial Times παρουσιάζεται μια πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας προς αυτή την κατεύθυνση. Ας το δούμε:
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέλαβε την περίεργη πρωτοβουλία να ενθαρρύνει τις εταιρίες στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να αγοράσουν ασφάλειες, για τις απότομες διακυμάνσεις των τιμών των τροφίμων στην αγορά των παραγώγων, κίνηση που θα τους επιτρέψει να προστατεύσουν 4δις δολάρια σε commodities.
Η διαπραγμάτευση που συνήφθη με την επενδυτική τράπεζα JP Morgan, επισημαίνει ότι χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία θα αντιμετωπίσουν μια δεύτερη μεγάλη αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων μετά την διατροφική κρίση του 2007 - 2008.
Όμως η πρωτοβουλία, που συμπίπτει με την πρώτη συνάντηση των Υπουργών Γεωργίας των G20, θα μπορούσε να φανεί αντιφατική ειδικά όταν οι νομοθέτες διαφόρων κρατών, από τις ΗΠΑ μέχρι την Γαλλία, προσπαθούν να περιχαρακώσουν αυτό που περιγράφουν ως μία υπερβολική σπέκουλα των παραγώγων στις πρώτες ύλες.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellick, είπε την Πέμπτη ότι τα εργαλεία για την "διαχείριση κινδύνου των τιμών στην γεωργία" δείχνουν αυτό που μία "εξορθολογισμένη οικονομική αρχιτεκτονική" μπορεί να επιτύχει. "Να καταστήσει την ζωή καλύτερη για τους φτωχούς".
Και προσέθεσε: "Περάσαμε μία περίοδο εξαιρετική αστάθειας στις τιμές των τροφίμων που συνιστά πραγματικό κίνδυνο ανεπανόρθωτων ζημιών για τις πιο ευαίσθητες χώρες".
Οι τιμές των πρώτων υλών είναι "η πιο μεγάλη απειλή" που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, τόνισε ακόμα.
Αυτή η δομή θα απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα των αναπτυσσόμενων χωρών μεταξύ των οποίων οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι εταιρίες παραγωγής του τομέα. Η JPM θα μπορούσε να προσφέρει απλά προϊόντα για την προστασία.
Η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει 200 εκ δολάρια στο πιστωτικό ρίσκο για αυτή την πρωτοβουλία ενώ η JPM, που αποτελεί έναν από τους πιο μεγάλους dealers πρώτων υλών της Wall Street, θα διαθέσει ένα παρόμοιο ποσό. Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι αυτό θα έδινε στις χώρες αυτές την δυνατότητα να κερδίσουν μέχρι και 4 δις δολάρια για την προστασία της τιμής. Ο οργανισμός αναφέρει ότι και άλλες τράπεζες θα μπορούσανε να συμμετάσχουν σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή.
Οι Υπουργοί Γεωργίας των G20 είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν στην συνάντησή τους στο Παρίσι ότι η προστασία "θα συνιστούσε μια σημαντική συνεισφορά" για την γεωργία, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της ανακοίνωσης που πάρθηκε από τους Financial Times. Όμως οι G20 έχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις σε άλλους τομές, όπως τα βιοκαύσιμα.
Η χρήση πιστωτικών ασφαλειών - το hedging - για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι συνήθης πρακτική στις αναπτυγμένες χώρες, και ειδικά στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στην Γαλλία, και απετέλεσε την βάση της γέννησης, που έλαβε χώρα περισσότερο από έναν αιώνα πριν, του Chicago Board of Trade και άλλων αγορών ανταλλαγής commodities.
Όμως πολλές αναπτυγμένες χώρες κάνουν πολύ περιορισμένη χρήση των παραγώγων, τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και σε εταιρικό.
Το Μεξικό παρόλα αυτά, εφέτος έκανε μια ασυνήθιστη κίνηση καθιστώντας γνωστό ότι σύναψε συμβόλαια futures στην Chicago προκειμένου να διασφαλιστεί από την αύξηση της τιμής του καλαμποκιού που χρησιμοποιείται στις tortillas και αποτελεί βασικό διατροφικό είδος για την χώρα.
Η Αίγυπτος προστάτευσε το 2008 σχεδόν το 1/3 των εισαγωγών της σε σιτάρι αγοράζοντας options call, δηλ. συμβόλαια που δίνουν στον κάτοχό τους το δικαίωμα, αλλά όχι και την υποχρέωση, να αγοράσει σε μία προσυμφωνημένη τιμή. Όμως και η Γκάνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός κακάο παγκοσμίως, έχει προστατεύσει την έκθεσή της στην τιμή των commodities.
Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ και της Ανάλυσης IV.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου