Πόσο ακριβαίνει η πυρηνική ενέργεια με τον χρόνο

Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει πολύ λόγος για τα πυρηνικά και τους κινδύνους από την χρήση τους. Μετά το ατύχημα στην Ιαπωνία τίθεται μετ' επιτάσεως το ζήτημα του περιορισμού της χρή- σης της πυρηνικής ενέργειας και η επιστροφή στις γνωστές φυσικές πηγές που συμβάλλουν στο φαινό- μενο του θερμοκηπίου και στις εκπομπές του CO2. Μάλιστα πρόσφατα η Ιαπωνική κυβέρνηση διεμήνυσε ότι δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τον περιορισμό των δικών της εκπομπών μέχρι το 2020.

Όμως αξίζει να δούμε κατά πόσο η ενέργεια που προσφέρουν τα πυρηνικά είναι φθηνή. Η αλήθεια είναι ότι ήταν φθηνή. Δεν είναι πλέον. Αυτό μας δείχνει το διάγραμμα από το άρθρο του A. Grubler στο περιοδικό Energy Policy.

Στο διάγραμμα αυτό αναπαρίστανται το μέσο μέγιστο και ελάχιστο κόστος ανά kW για τις ΗΠΑ και την Γαλλία. Ο λόγος που επιλέχθησαν αυτές οι δύο χώρες είναι λόγω του ότι θεωρείται ότι διαθέτουν ένα επιτυχημένο πυρηνικό πρόγραμμα. Ειδικά στην περίπτωση της Γαλλίας, το πρόγραμμα Αντιδραστήρων Πεπιεσμένου Νερού (Pressurized Water Reactor, PWR) εκλαμβάνεται ως το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα μεγέθυνσης ενός περίπλοκου επενδυτικού τεχνολογικού συστήματος της πρόσφατης ιστορίας των βιομηχανοποιημένων χωρών. Ξεκινώντας στις αρχές του 1970, η Γαλλία έχτισε 58 PWRs συνολικής εγκατεστημένης ισχύς ίσης με 66GW. Συνολικά το 2000 παρήγαγαν 400TWh ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί περίπου στο 80% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA του 2009, το 2008 η πυρηνική ενέργεια κάλυψε το 76% της συνολικής παραγωγής της Γαλλίας.
  
Η Γαλλία από τεχνοκρατική σκοπιά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Όμως το κόστος αυτής της πυρηνικής μεγέθυνσης παρέμεινε στο σκοτάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το διάγραμμα από το άρθρο ρίχνει φως στην εξέλιξη αυτού του κόστους.

Από το γράφημα αυτό, όπου η κόκκινη καμπύλη αφορά την Γαλλία και η μπλε τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι από το 1$/W την δεκαετία του 1970 περάσαμε στα 4-6$/W την δεκαετία του 1990 με τους τελευταίους αντιδραστήρες που κατασκευάστηκαν. Δηλαδή το κόστος αυξήθηκε κατά 300-500%. Και βέβαια οι αντιδραστήρες 4ης γενιάς που προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια και προς το παρόν υπάρχουν μόνο στα χαρτιά θα είναι ακόμα πιο ακριβοί. Αυτό οφείλεται όχι μόνο όμως στην ασφάλεια αλλά και στο κόστος του καυσίμου Ουρανίου που όπως και το πετρέλαιο δεν είναι ανεξάντλητο.

Καταρρίπτεται επομένω το επιχείρημα της φθηνής kWh που παράγεται από τα πυρηνικά. Όμως η kWh που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά είναι ανταγωνιστική της πυρηνικής; Θα το δούμε στην αυριανή μας ανάρτηση.


Διαβάστε εδώ για την εξέλιξη του κόστους της φωτοβολταϊκής ενέργειας.
Διαβάστε εδώ για τα σκοτεινά σημεία της ανακοίνωσης της ιαπωνικής Υπηρεσίας Κατάταξης Ατυχημάτων που θέτει το επίπεδο του ατυχήματος στο κέντρο Fukushima Daiichi στο ανώτατο επίπεδο 7.

Σημείωση: Κάντε κλικ πάνω στο διάγραμμα για να το δείτε σε μεγένθυση.

Γλωσσάρι: α) Το kW (κιλοβάτ) είναι μονάδα ισχύος, δηλ. της ενέργειας ανά μονάδα χρόνου και είναι ίσο με 1000W (βατ) ή αντίστοιχα 1000 J/s (τζάουλ ανά δευτερόλεπτο). β) Η kWh (κιλοβατώρα) είναι μονάδα ενέργειας και αντιστοιχεί στην ενέργεια που παράγεται από μια μηχανή ισχύος 1kW όταν αυτή λειτουργεί για μία ώρα.

Σχόλια

  1. Κατά τον Grubler, υπάρχουν οι θεοί (κυβερνητικοί), οι τιτάνες (εταιρίες) και οι θνητοί (όλοι οι υπόλοιποι). Η επιτυχία του γαλλικού πυρηνικού προγράμματος οφείλεται στο ότι οι θνητοί προέβαλαν ελάχιστη αντίσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο.

    Καλησπέρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου