Ιαπωνία: Αντίο στην πυρηνική ενέργεια

Χρειάστηκε ο πιο καταστροφικός σεισμός του αιώνα και ένα εξίσου σαρωτικό τσουνάμι για να ωθήσει τον αρμόδιο Ιάπωνα Υπουργό Περιβάλλοντος να ανακοινώσει ότι θα προωθήσει την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην πολύπαθη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Μάλιστα δήλωσε ότι λόγω της καταλληλότητας της βορειοανατολικής ακτογραμμής της χώρας για ηλιακή και αιολική ενέργεια η κυβέρνηση ελπίζει να ενσωματώσει συστήματα εκμετάλλευσης στα σπίτια των επιζώντων από το τσουνάμι.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Εδώ είχα γράψει για το τεράστιο αιολικό δυναμικό της Ιαπωνίας που παραμένει αναξιοποίητο. Τώρα έρχεται να το παραδεχθεί και η ιαπωνική κυβέρνηση λέγοντας ότι η μέγιστη ισχύς της ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια μόνο στην βορειοανατολική Ιαπωνία μπορεί να υπερβεί την ενέργεια που παράγεται από τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Τελικά είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι για να αντιληφθεί κάποιος τα αυτονόητα πρέπει πρώτα να φάει τα μούτρα του. Δυστυχώς όμως, αν και οι Ιάπωνες το κατάλαβαν, πολλοί άλλοι δεν εννοούν να το συνειδητοποιήσουν.

Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία δεν μπορεί να συμβεί αλλού. Ίσως γιατί σε κάποιες άλλες περιοχές δεν μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι. Δεν γίνεται κατανοητό όμως ότι δεν είναι μόνο το τσουνάμι που μπορεί να προκαλέσει μια πυρηνική καταστροφή.

Διαβάστε εδώ για τις νέες περιπτώσεις καρκίνου λόγω της καταστροφής της Fukushima.
Διαβάστε εδώ για το πως η έκρηξη στο Fukushima III ενδεχομένως να ήταν πυρηνική.
Διαβάστε εδώ τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης και της Ανάλυσης ΙΙ.

Σχόλια