Fukushima: Η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή

Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία συνεχίζεται, άσχετα με το αν εμείς στην Ελλάδα ασχολούμαστε με σενάρια αναδιαρθρώσεων και spreads. Τα νέα που φθάνουν από την πολύπαθη χώρα των καμικάζι (προσφάτως και πυρηνικών) δεν είναι ενθαρρυντικά.

Στον χάρτη(1) με τα επίπεδα ραδιενέργειας (εδώ μπορείτε να βρείτε χάρτη ρυθμιζόμενης μεγέθυνσης) η αλήθεια είναι πικρή. Καθώς φυσά ο άνεμος μεταφέρει την  ραδιενέργεια σε μεγάλες αποστάσεις. Έτσι ακόμα και σε απόσταση μεγαλύτερη των 60 km από το πυρηνικό κέντρο καταγράφονται επίπεδα μεγαλύτερα αυτά των επιτρεπτών για τον γενικό πληθυσμό. Δεν το συζητώ βέβαια για το κέντρο. Το βλέπετε και μόνοι σας στον χάρτη, 100 φορές πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Η ίδια η πόλη της Fukushima, με πάνω από 300,000 κατοίκους, μπορεί να χρειαστεί να εκκενωθεί.

Σύμφωνα με την The Mainichi Daily News, συνολικά 21 εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima μολύνθηκαν με υψηλή ραδιενέργεια. Οι 11 από αυτούς με δόση μεταξύ 100 και 150 mSv, άλλοι 8 με δόση μεταξύ 150 και 200 mSv, ενώ 2 ξεπέρασαν τα 200 mSv φθάνοντας και μέχρι τα 250 mSv.

Πρόκειται για τραγικά υψηλές δόσεις δεδομένου του ότι οι εργαζόμενοι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να εκτίθενται σε 20 mSv συνολικά σε ένα χρόνο, ενώ για το γενικό πληθυσμό το όριο της δόσης είναι 1 mSv ετησίως.

Συνεπώς οι εργαζόμενοι αυτοί έλαβαν 100 με 250 χρόνια μέγιστης δόσης γενικού πληθυσμού.

Τέσσερα ακόμα στοιχεία από την Ιαπωνία είναι τα παρακάτω:
  • Το Υπουργείο Εκπαίδευσης σκοπεύει να αυξήσει την μέγιστη δόση για τα παιδιά της σχολικής και προσχολικής ηλικίας στα 10 mSv ετησίως σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Θεωρώ ότι αυτό είναι το λιγότερο εγκληματικό και αποδεικνύει την αποτυχία των προσπαθειών των ιαπωνικών αρχών για τον περιορισμό της μόλυνσης. Επειδή δεν μπορούν να περιορίσουν την ραδιενέργεια στα τωρινά αποδεκτά επίπεδα, αποφάσισαν να αυξήσουν τα επίπεδα αυτά για να κάνουν την ραδιενέργεια αποδεκτή. Τι σκαρφίζεται τελικά ο άνθρωπος; Λες και με την αύξηση των επιπέδων θα πάψουν να υφίστανται οι κίνδυνοι για την υγεία!
  • Το γάλα 7 γυναικών, από τις 23 που εξετάστηκαν στο Τόκιο και σε 4 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της Fukushima και του γειτονικού Ibaraki, βρέθηκε μολυσμένο με ραδιενέργεια μεταξύ 2,2 και 36,3 Bq/kg. Σύμφωνα με τις αρχές δεν υπάρχει κίνδυνος για τα βρέφη. Δεν νομίζω όμως να πάρει το ρίσκο κάποια μητέρα δίνοντας ραδιενεργό γάλα στο μωρό της. Θα ήταν καθαρή τρέλα. Σημειώνω ότι τα όρια που θέτει ο νόμος Υγιεινής Τροφίμων, όσον αφορά το γάλα και τα λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι 100 Bq/kg για το 131Ι και 200 Bq/kg για το 137Cs
  • Τα επίπεδα μόλυνσης της θάλασσας από 131I αναμένεται να πέσουν σε αποδεκτά όρια, κάτω από τα 10 Bq/λίτρο στις αρχές Μαΐου και από 137Cs στις αρχές του Ιούνη. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν με προσομοιώσεις σε υπερ υπολογιστές. Αναρωτιέμαι βέβαια αν θα πάει κανείς αυτό το καλοκαίρι για μπάνιο στην θάλασσα.
  • Έχει προγραμματιστεί εκκένωση των επαρχιών IItate και Kawamata στην Fukushima μέχρι το τέλος του Μάη, λόγω υψηλής ραδιενέργειας.
  • Σύμφωνα με το Bloomberg, 27,000 ΜW ηλεκτρικής ισχύος, το 20% της συνολικής, έχει τεθεί εκτός. Και το χειρότερο είναι ότι πρόκειται, σε μεγάλο μέρος, για ισχύ βάσης, δηλ. ισχύς που επιτρέπει την διασφάλιση της ελάχιστης παροχής και της σταθεροποίησης του δικτύου.
Σε κάθε περίπτωση  σύμφωνα με την IAEA (Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας), η κατάσταση του κατεστραμμένου κέντρου της Fukushima παραμένει εξαιρετικά σοβαρή.

Η κατάσταση, 1 μήνα μετά, δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Έχει γίνει επανασύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο και έχει διοχετευτεί νερό στην εγκατάσταση, αλλά παρόλα αυτά το περίβλημα του αντιδραστήρα 2 έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και η μισή ποσότητα του πυρηνικού του καυσίμου παραμένει μέχρι στιγμής ακάλυπτη.

Επισκόπηση της κατάστασης των μονάδων 1,2,3 και 4 σε μορφή πίνακα (στα αγγλικά) μπορείτε να δείτε εδώ. Η τελευταία εκδόθηκε στις 28 Απρίλη. 

Υπάρχουν 70,000 τόνοι ραδιενεργού νερού στις βάσεις των μονάδων 1,2 και 3. Για όσους δεν μπορούν να κατανοήσουν το μέγεθος της ποσότητας αυτής ίσως να βοηθήσει το ότι ισούται με το νερό που χρειάζεται για το γέμισμα 28 πισίνων ολυμπιακών διαστάσεων!

Επίσης εξακολουθεί να εξέρχεται λευκός καπνός από τις μονάδες 2 και 3. Βέβαια το χρώμα του καπνού (που δεν είναι μαύρο) υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται για εξαερωμένο Ουράνιο ή Πλουτώνιο. Κάτι είναι και αυτό!

Σημειώνω ότι η TEPCO (διαχειρίστρια ηλεκτρική εταιρία του κέντρου της Fukushima) έχει δώσει στην δημοσιότητα το δικό της roadmap (οδικό χάρτη) για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά το ατύχημα. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να τον ακολουθήσει, αν και με βάση τα εώς τώρα στοιχεία φαντάζει αρκετά δύσκολο.

Επίσης ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι οι άνεμοι που απομακρύνουν την ραδιενέργεια κοπάζουν κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου και επικρατούν νότιο ανατολικοί που θα μεταφέρουν το ραδιενεργό νέφος πίσω στην χώρα δυσχεραίνοντας την πτώση των επιπέδων ραδιενέργειας. Η κατάσταση λοιπόν αναμένεται να επιδεινωθεί. Το καλοκαίρι αυτό θα είναι πολύ θερμό για τους Ιάπωνες. 

Διαβάστε εδώ μια ανάλυση για τον κατά πόσο η έκρηξη στην μονάδα 3 ήταν πυρηνική.
Διαβάστε εδώ για το ατύχημα στο Chernobyl και τα βιοκαύσιμα.
Διαβάστε εδώ πόσο ακριβαίνει η πυρηνική ενέργεια με τον χρόνο.
Διαβάστε εδώ για την ανακοίνωση του επιπέδου του ατυχήματος της Fukushima.
ή
Διαβάστε εδώ και εδώ όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα ανάλυσης όπως το παραπάνω (κατηγορίες Ανάλυση και Ανάλυση ΙΙ).

(1) Κάντε κλικ στον χάρτη για να τον μεγενθύνετε.

Σχόλια