Ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις;
Πριν συνεχίσω, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ο κόσμος της οικονομίας είναι ένας παγκοσμιοποιημένος κόσμος που δεν γνωρίζει σύνορα. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την αγορά των νομισμάτων. Κάθε μέρα ανταλλάσσεται ανάμεσα στις τράπεζες παγκοσμίως το ισοδύναμο των 4,000 δις δολαρίων. Δηλ. ένας σωρός χαρτονομισμάτων του 1 δολαρίου που θα έφθανε στο φεγγάρι. Λέω καθημερινά και το 99% αυτών των ανταλλαγών είναι κερδοσκοπικής φύσης. Τα συμφέροντα που παίζονται είναι πολλά και δεν χρειάζεται να παριστάνουμε τους ανόητους: στον κόσμο της οικονομίας οι αποφάσεις παίρνονται σε κλειστούς κύκλους, αρκετά μακρυά από τα κοινοβούλια και τον πολιτικό κόσμο και ακόμα πιο μακρυά από τον απλό πολίτη.
Υπάρχουν δύο οργανισμοί που λειτουργούν ως μεγάφωνο για την έκθεση των απόψεων της οικονομικής ελίτ. Θα τους παρουσιάσω πολύ σύντομα διότι θα επανέρχονται συχνά στην συνέχεια. Δραστηριοποιούνται σε διάφορα πεδία μα εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι προφανές το οικονομικό.
Διευκρινίζω αμέσως ότι ο σκοπός δεν είναι να επισημοποιήσω την οποιαδήποτε άποψη αλλά να διευκολύνω την ευκολότερη αξιολόγηση της συνάφειας των συμβουλών που διασπείρουν αυτοί οι οργανισμοί.
Council on Foreign Relations (CFR)
Θα ξεκινήσω από το Council on Foreign Relations (CFR): πρόκειται για έναν οργανισμό που ιδρύθηκε το 1921 υπό την πατρωνία της τράπεζας Morgan και της οικογένειας Rockefeller. Το CFR ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου. Περισσότερες από 200 πολυεθνικές το χρηματοδοτούν με ένα συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 7 εκ. δολάρια το χρόνο. Αποτελείται από 4,200 μέλη και χρησιμοποιεί 50 ερευνητές. Τα μέλη του CFR προέρχονται από τις πιο απόμακρες ελίτ. Μεταξύ εκείνων που ήταν μέλη της, ή είναι ακόμα, αναφέρουμε τον G. Bush (πατήρ), H. Kissinger, Z. Brzezinski, Dick Cheney, τον μυθικό George Soros, δύο πρώην διοικητές της Fed, Volker και Greenspan, ο νυν διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας, R. Zoellick και άλλοι.
Το CFR είναι στενά συνδεδεμένο με το "Peterson Institute for International Economics", το οποίο είναι ένα ίδρυμα που ασχολείται με την μελέτη των διεθνών οικονομικών πολιτικών. Ιδρύθηκε το 1981 από τον C. Fred Bergsten, πρώην Υφυπουργό Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος και εξακολουθεί να είναι διευθυντής του από ιδρύσεώς του. Μεταξύ των επιφανών μελλών του διοικητικού staff βρίσκονται εκτός των άλλων, οι Rockefeller και οι δύο πρώην διοικητές της Fed, ο Volker και ο Greenspan, όπως επίσης και ο τωρινός διοικητής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet.
Η Τριμερής Επιτροπή
Ο δεύτερος οργανισμός είναι η Τριμερής Επιτροπή. Ήταν τον Ιούλιο του 1973 όταν ο David Rockefeller, τότε πρόεδρος του CFR, ίδρυσε μαζί με τον Volcker και τον Greenspan ένα think tank , που ονομάστηκε Τριμερής Επιτροπή. Τα μέλη της είναι του κύρους του ιδρυτής της. Αυξάνοντας απο τρείς σε 400 προσωπικότητες από την δυτική Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική και την Άπω Ανατολή, στοχεύει στην προώθηση μιας πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε αυτές τις τρεις περιοχές του κόσμου. Προσωπικότητες που ήταν ή εξακολουθούν να είναι: H. Kissinger, Z. Brzezinski, R.Barre, F.Bayrou, G. Bush (πατήρ), J. Copricatena, D. Cheney, B. Clinton, L. Fabio.
Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για εξέχουσες προσωπικότητες και οι οικονομικές δημοσιεύσεις αυτών των οργανισμών αξίζουν την προσοχή μας.
Μία ιδέα πολύ παλιά
Το 1988 το οικονομικό περιοδικό "The Economist" δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο ο συγγραφέας προέβλεπε την δημιουργία ενός παγκόσμιου νομίσματος το 2018 με την ονομασία "Phoenix". Το 2001 ο Mundel, νικητής του βραβείου Nobel για την οικονομία, πρότεινε να χρησιμοποιηθούν τα SDR του ΔΝΤ ως παγκόσμιο νόμισμα, αναβαπτίζοντάς το "Intor".
Θα μπορούσα να συνεχίσω επί μάκρος, καθώς η ιδέα ενός παγκόσμιου νομίσματος είναι πολύ παλιά. Την εποχή των συμφωνιών του Bretton Woods, η αναγκαιότητα ενός παγκόσμιου νομίσματος είχε κάνει ήδη την εμφάνισή της και ο οικονομολόγος Keynes το είχε βαπτίσει "Bancor". Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω τι σημαίνανε αυτές οι συμφωνίες στο περιβάλλον της εποχής εκείνης.
Η συνέχεια του άρθρου εδώ.
α' μέρος
γ' μέρος
δ' μέρος
ε' μέρος
στ' μέρος
ζ' μέροςΔιαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα αρθρα της Ανάλυσης και της Ανάλυσης ΙΙ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου